Kevésbé népszerűek a kancsal gyermekek

Vágólapra másolva!
A kancsal hatéveseket ritkábban hívják meg születésnapi zsúrokra, mint egészséges társaikat. Ezért javasolt a korrekciós műtétet minél korábban elvégezni, mielőtt saját bőrükön érezhetik a diszkriminációt.
Vágólapra másolva!

Svájci tudósok digitálisan módosították hat egypetéjű ikerpár egy-egy tagjának fényképét úgy, hogy a gyermekek kifelé vagy befelé kancsalítsanak. 118, 3-12 év közötti egészséges gyermeket vontak be a vizsgálatba, akiket (vagy testvéreiket) a szemészeten kezeltek és arra kérték őket, válasszák ki az ikerpárok tagjai közül azt, akit szívesebben hívnának meg születésnapi bulijukra. A gyermekek négy képet választhattak, így elméletben megvolt az esély, hogy négy kancsal gyermek mellett döntsenek.


Ha a kancsalság valóban nem számítana a döntéshozatalkor, a gyermekek átlagosan két egészséges szemű és két kancsal vendéget választanának ki. A választást nem befolyásolta sem a képen szereplő gyermek ruhájának színe, továbbá nem volt fontos a kicsik neme és a kancsalság típusa sem.


A hat év alattiak nem tettek különbséget a kancsal és az egészséges gyermekek között, az idősebbek azonban ritkábban választották a kancsal gyermekek képét. A 48, 6-8 év közötti gyermek közül 18-an egyáltalán nem hívtak volna meg kancsal gyermeket bulijukra, 17-en egy ilyen gyermeket választottak ki. Négy kancsal gyermeket senki nem választott.

Ezzel szemben a 31, 4-6 év közötti közül csak egy olyan volt, aki egyetlen kancsal gyermeket sem hívna meg, 21-en azonban egy vagy két ilyen vendéget látnának szívesen. Kilencen három vagy négy kancsal kisgyermeket választottak.


Amikor arról kérdezték a gyermekeket, hogy észrevettek-e valami különöset az ikerpárok esetében, körülbelül minden ötödik 4-6 éves számolt be a kancsalságról, ez az arány 39 százalékra emelkedett, amikor arra kérték a gyermekeket, hogy figyeljenek oda a szemekre. A 6-8 évesek fele vette észre az eltérést magától, 77 százalékuk pedig a figyelemfelhívás után.


A szerzők szerint a gyermekkori kancsalság hosszútávú hatásokkal járhat az érintettekre nézve, különösen, ami a kortársakkal való kapcsolatot érinti. "Az eredmények azt mutatják, hogy a kancsal kisiskolásokat kevésbé fogadják el kortársaik, így a korrekciós műtétet még 6 éves kor előtt javasolt elvégezni, mielőtt még a negatív hatások jelentkeznének" - vélik a szakértők.