Engedjük el a gyerekünket - szabadságra van szükségük az egyetemistáknak

Vágólapra másolva!
Szakértők régebben azt tanácsolták a szülőknek, ha a gyerek megkezdi egyetemi tanulmányait, akkor engedjék el őt teljesen. Ezzel ellentétben a legújabb elméletek szerint az elszakadást jobb apránként megvalósítani: maradjanak kapcsolatban, álljanak rendelkezésére, de adják meg neki a lehetőséget egy teljesen új élet kialakítására.
Vágólapra másolva!

"Egy generációval ezelőtt azt tanácsoltuk a szülőknek, hogy lépjenek ki a gyermekük életéből. Hagyják, hogy a 18 éves egyetemista maga jöjjön rá dolgokra, és tanuljon a saját döntéseiből. Azonban mára megváltoztak a nézőpontok, ezért muszáj beszélgetnünk az elengedés mikéntjéről" - mondta Levester Johnson, az indianapolisi Butler Egyetem diákönkormányzatának alelnöke.


Johnson véleménye szerint fontos a megtartani a kapcsolatot a gyerekkel, de nem tolakodó módon. A fiatalok egyetemi éveinek egyik legfontosabb momentuma a függetlenné válás, amely segít beilleszkedni a társadalomba, és felelősséget vállalni a saját életük irányításáért. A szülők-gyerekek közti kommunikációnak rengeteg módja van: ma már nemcsak telefon, de e-mail, internetes közösségi oldalak is a rendelkezésükre állnak: a legjobb, ha ezeket a szülők megtanulják használni, mert ezeken keresztül könnyen elérhetik a gyereküket.


"Miközben önállóságot és magánéletet enged gyermekének, adja a tudtára, hogy számíthat a szüleire, ha segítségre van szüksége. Ha problémája akad az iskolában, hagyja meg a lehetőséget, hogy ő maga oldja meg. Például, ha egy szobatárssal adódnak problémák, a gyermeknek a felmerülő konfliktust a kollégiumban dolgozó emberek segítségével kell ezt megoldania. Adhat neki tanácsot, hogy hol keressen segítséget, de ne intézkedjen a gyerek helyett" - tanácsolja Johnson.


Johnson azt is kihangsúlyozta, hogy a szülőknek nem kell rendszeresen látogatniuk gyermeküket, vagy gyakori hazalátogatásokra ösztönözni őket. "A fiataloknak az egyetemi élet részévé kell válniuk, és meg kell tanulniuk az élet alapvető szabályait: például, hogy hogyan gondoskodjanak magukról és szerezzenek új baráti kört."