Az egymással agresszív szülők nem kímélik a gyereket sem

Vágólapra másolva!
Az olyan háztartásokban nevelkedő gyermekek, ahol a szülők agresszívan illetve erőszakosan viselkednek házastársukkal, nagyobb valószínűséggel részesülnek testi fenyítésben.
Vágólapra másolva!

Egy tanulmány szerint a háromévesek 65 százalékát náspángolják el legalább egyszer egy hónapban, és azokban a családokban, ahol a szülők egymással szemben erőszakosak vagy agresszívak, minden második háztartásban alkalmaznak rendszeresen testi fenyítést a gyerekekkel szemben is.


"A tanulmány célja a gyakori családon belüli erőszak és agresszió mintáinak alaposabb megismerése a szülők között, valamint a hároméves gyerekekkel szemben tanúsított testi fenyítés feltérképezése volt" - mondta el Catherine Taylor, a Tulane Orvostudományi Egyetem kutatója. - "Azok a gyerekek, akiknek a szülei egymással szemben agresszívak és erőszakosak voltak, nagyobb valószínűséggel részesültek fizikai bántalmazásban mint a többiek" - foglalta össze a szakértő.


Taylor rámutatott, hogy a szülői agresszivitással és erőszakkal, valamint a testi fenyítéssel kapcsolatban készített más tanulmányoktól eltérően ez a tanulmány a sokak által kisebb jelentőségűnek tartott agresszív viselkedéseket vizsgálta a szülők között, a súlyos családon belüli erőszak helyett. A vizsgálat az olyan gyakori pszichológiai agressziókra tért ki, mint például a barátokkal való találkozás tiltása, a pénz visszatartása, vagy a partner kritizálása és inzultálása.


Lori Evans szerint nem meglepő, hogy ha valaki erőszakos a partnerével, vagy a partnere erőszakos vele szemben, nagyobb eséllyel üti meg a gyermekét. Az viszont nagyon is meglepő, hogy valami, ami köztudottan nem hatékony a gyermeknevelésben, még mindig ilyen elfogadott és gyakori. Evans szerint igaz a régi párhuzam, mely szerint az autóvezetéshez jogosítványt kell szereznünk, ugyanakkor nem kell kurzust végezni ahhoz, hogy valaki szülő lehessen. A megelőzést kellene a középpontba helyezni, és meg kellene tanítani a szülőket arra, hogyan birkózhatnak meg a stresszel, és milyen alternatív megoldásokat alkalmazhatnak a nevelésben.