A rossz egészségi állapot alááshatja a szülő-gyermek kapcsolatot

Vágólapra másolva!
Az amerikai szülőknek több konfliktusa van gyermekével, mint európaiaknak - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból, melyben azt vizsgálták, milyen különbségek fedezhetők fel az egyes országokban a szülők és gyermekek konfliktuskezelését, és az azt követő érzelmeket illetően.
Vágólapra másolva!

A tanulmány a Journal of Marriage and Family szaklapban jelent meg, melyet a Dél-Kaliforniai Egyetemen dolgozó gerontológus-szociológus professzor, Merril Silverstein készített.


Az Angliában, Németországban, Izraelben, Norvégiában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban készített felmérés alapján kijelenthető: minél idősebben vállalnak a szülők gyermeket, annál valószínűbb, hogy konfliktusmentes lesz a kapcsolatuk, ha a gyermek felnő. Az angliai szülők 75%-a barátinak nevezte felnőtt gyermekével fennálló kapcsolatot, míg ugyanerről az Egyesült Államokban csak 51%, Németországban pedig 49% számolt csak be.


A tanulmány során azt is megvizsgálták, hogy a jó kapcsolat és a konfliktusok előfordulása milyen módon változik országról országra. Az izraeli és amerikai szülők esetében azt figyelték meg, hogy sokkal gyakrabban tápláltak negatív érzelmeket gyermekeikkel szemben egy-egy konfliktus során, mint angol vagy német társaik. Viszont Izraelben a szülők negatív érzelmei mellett sokkal gyakrabban megjelentek pozitív érzelmek is, mint bármely más országban - ami nagyon intenzív érzelmi életet, illetve ambivalenciát jelez.


A német szülőknek jellemzően nincsenek negatív érzelmeik a felnőtt gyermekek iránt, de ugyanez jellemző a pozitív érzelmi viszonyulásukra is, ami voltaképpen nem jelez mást, mint a nagyfokú érzelmi leválást. Az érzelmi diszharmónia, azaz erős negatív érzelmek jelenléte hasonlóan erős pozitív érzelmi viszonyulás nélkül nagyjából kétszer olyan gyakori jelenségnek számított az amerikai szülők esetében, mint bármely más vizsgált országban.


A kutatók azt is kimutatták, hogy azok a szülők voltak inkább hajlamosak a negatív irányú érzelmek táplálására felnőtt korú gyermekeik iránt, akik rossz egészségügyi állapottól szenvedtek. Ezekben az esetekben elsősorban azok nehezteltek gyermekeikre, akik nem kaptak segítséget, de érdekes módon azok a segítőkész felnőttek szülei sem csak egyértelműen pozitív érzelmeket tápláltak a gyerekük iránt. A kutatók szerint eredmények azt mutatják, hogy az egészségi állapot károsodása és a dependencia, vagyis a gyermekektől való függőség a generációk között növeli a súrlódások és konfliktusok kialakulásának esélyét, és így a családi kapcsolatokat jelentősen ronthatja.