Aki a maximumra törekszik, árthat az egészségének

Vágólapra másolva!
Meghatározás szerint a perfekcionisták mindig a legjobbra törekszenek: a legjobb eredményt szeretnék elérni a vizsgákon, a munkahelyen és szülőként is tökéletes gyermekeket szeretnének nevelni. Azt gondolhatnánk, hogy mindez az egészségükre is igaz és példaként lehetne állítani őket a többiek elé, de egy új kutatás szerint a perfekcionizmusnak előnyei és hátrányai is vannak.
Vágólapra másolva!

Bár a tökéletesség elérhetetlen cél, az erre való törekvés előnnyé válhat a rendszeres testmozgás vagy például a cukorbetegek diétájának betartása esetén. A kitűzött célok azonban jelentős lelki terhet is jelenthetnek, ha hibázunk, továbbá amikor segítséget kell kérnünk valakitől, mivel úgy érezhetjük, ezzel elárultuk valódi, tökéletlen énünket. Egyes vizsgálatok szerint a perfekcionizmus rossz egészségi állapottal jár együtt, sőt a halálozás kockázata is megnő.


Mi a perfekcionizmus?


A legtöbb ember csak életének egyetlen területén próbál tökéletes lenni, gondoljunk csak a sportolókra, azonban a valódi perfekcionizmus általánosabb formában jelentkezik. "Teljesen természetes, ha a tökéletességre törekszünk a legfontosabb dologban, mint például a munkában" - magyarázza Gordon Flett, a kanadai York University pszichológusa. "Sebészként például nem hibázhatunk, de nem szabad otthon is ugyanezeket a követelményeket támasztani a családtagokkal szemben."


A perfekcionizmusnak két oldala van: pozitív dolog például, ha magasra tesszük a lécet saját magunk számára, azonban a kételkedés és a hibák miatti aggódás, továbbá a külső késztetések negatív hatással lehetnek. Egy perfekcionista ember teljesen jól érezheti magát normál körülmények között, azonban stressz hatására elveszítheti a fejét. A léc magasra tétele a mindennapi életre, a testi és lelki egészségre is hatással van.

Rövidebb élettartam


Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a perfekcionizmust számos testi betegséggel, így az asztmával, a krónikus fájdalmakkal és a migrénnel is. Prem Fry, a kanadai Trinity Western University pszichológus professzora 450, 65 év feletti embert követett nyomon hat és fél éven át, hogy felmérje a perfekcionizmus halálozásra gyakorolt kockázatát. Kiderült, hogy a perfekcionizmust leíró skálán magasabb pontszámot elérteknél 51 százalékkal nőtt a halálozás kockázata, ennek hátterében a kutatók szerint részben a stressz és szorongás magas szintje áll. Ez a krónikus betegek körében fokozottabb lehet.


Egy másik vizsgálat során 385, II-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienst követtek nyomon, azonban épp az ellenkezőjét tapasztalták: a tökéletességre törekvők 26 százalékkal kisebb arányban hunytak el, ez azt bizonyítja, hogy a perfekcionizmus előnyökkel is járhat: segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet és betartani a szigorú diétát, ezáltal pedig csökkenti a halálozást.


Nem mindegy, ki várja el


Az egészségre gyakorolt hatás attól is függ, ki várja el tőlünk a tökéletességet. Egy 2006-os kanadai tanulmányban 24-35 év közötti egészséges felnőtteket vizsgáltak és arra derült fény, hogy a mások által elvárt tökéletesség rossz hatással van a testi egészségre, míg a saját magunk által magasra tett léc jobb egészségi állapotot eredményez. A perfekcionizmus által okozott stressz rontja az egészséget, azonban csökkenti a kockázatos viselkedés előfordulását, így a két hatás akár ki is egyenlítheti egymást.


"A társadalmi támogatás jól jelzi a testi egészséget" - magyarázta Danielle Molnar pszichológus. "Ha valakinek szoros kapcsolata van az emberekkel, a családdal, a barátokkal, egészségesebb is. Azok, akiktől a társadalom vár el tökéletességet, eltávolodnak az emberektől, ezért romlik meg az egészségük. Ezen felül a segítséget is kritikaként élik meg." A rossz egészségi állapot annak eredményeképpen is létrejöhet, hogy a perfekcionistáknak kevés idejük marad önmagukkal törődni, mert minden percüket azzal töltik, hogy tökéletessé váljanak.


A perfekcionizmus az idősekben különösen veszélyessé válhat, mert hiába állítanak magas elvárásokat maguk elé, teljesítményük már nem olyan jó, ez pedig fokozza a depressziót és a szorongást.