A válás nem mindig káros a gyerekekre

Vágólapra másolva!
Rendkívül problémás házasságok esetében a "maradjunk együtt a gyerekek kedvéért" nagyobb kárt okozhat, mint hasznot.
Vágólapra másolva!

Constance Gager, a Montclair Állami Egyetem kutatója szerint a sokat veszekedő, ennek ellenére együtt maradó szülők gyermekei több konfliktust tapasztalnak saját felnőtt kapcsolatukban, mint azok a gyermekek, akiknek szülei veszekednek, majd el is válnak. Gager úgy véli, nem szabad együtt maradni a gyerekek kedvéért abban az esetben, ha rendkívül problémás házasságról van szó.


Gager munkatársaival 7 ezer házaspárt és gyermekeit vizsgálta az Egyesült Államokban. A szülőket először 1987-ben mérték fel kérdőív segítségével. A második vizsgálatra 1992-1993-ban került sor, amikor már a szülőket és a gyerekeket is kikérdezték. Végül 2001-2002-ben vizsgálták az alanyokat, amikor a gyermekek már 18-34 év közötti felnőttekké váltak.


A Population Association of America éves konferenciáján közzétett kutatásból az derült ki, hogy azok a gyermekek, akik problémás családban nőttek fel, jobban boldogultak saját felnőtt kapcsolatukban, ha szüleik elváltak. Az eredmény az egyéb tényezők beszámítása mellett is érvényes maradt.


A kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy a válás rövidtávon nem gyakorol hatást a gyerekekre. A gyerekek rövidtávon egy-két éves válságon esnek át, de beletörődnek, és újra helyrebillennek a válás után. A szülők állandó veszekedése viszont nagy eséllyel tönkre teheti a gyerekek későbbi, felnőttkori kapcsolatait.


Érdekes módon a szülők boldogsága nem befolyásolta a gyerekek felnőttkori kapcsolatát. A boldog házasságban élő szülők gyermekei nem feltétlenül folytattak boldog társas kapcsolatot felnőttkorukban.