A barátság a hosszú élet kulcsa

Vágólapra másolva!
A jó társas kapcsolatok, legyenek azok barátok, gyerekek vagy házastárs, ugyanolyan fontosak a hosszú élethez, mint például a dohányzásról való leszokáshoz, a fogyókúrához - derült ki egy új amerikai kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az erős kapcsolatokkal rendelkező emberek 50 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik nem kapnak ilyen jellegű támogatást, állítják a Utah állambeli Brigham Young Egyetem kutatói, akik azt javasolják a törvényhozóknak, hogy támogassák a társas kapcsolatok fenntartását, mert ezzel megőrizhető a népesség egészsége.


"A társas kapcsolatok hiánya annyival rövidítheti meg az életet, mint napi 15 cigaretta elszívása" - mondta el egy telefonos interjúban Julianne Holt-Lunstad pszichológus, a vizsgálat vezetője. A kutatónő csapatával olyan korábbi tanulmányokat elemzett, amelyek a társas kapcsolatok egészségre gyakorolt hatásával foglalkoztak. A 148 tanulmányban összesen 308 ezren vettek részt, az elemzést a PLoS Medicine folyóiratban tették közzé.


A kevés társas kapcsolat ugyanolyan rossz hatással volt az egészségre, mint az alkoholizmus, és ártalmasabb volt, mint a testmozgás hiánya, sőt kétszer olyan káros, mint az elhízás. A társas kapcsolatok erősebben befolyásolták a korai halált, mint a felnőttek tüdőgyulladás elleni oltása, a magas vérnyomás elleni szerek szedése vagy a légszennyezettség. "A társas kapcsolatokat is komolyan kell vennünk" - jelentette ki Holt-Lunstad.


Elszigetelődnek az emberek


Nem lesz egyszerű olyan rendeleteket hozni, amelyek elősegítik a társas kapcsolatok kialakítását, sokkal könnyebb például a légszennyezést szabályozni. Holt-Lunstadnak azonban van néhány ötlete erre: például meg kellene könnyíteni a barátok és családtagok számára az egészségügyi ellátásban való részvételt, továbbá a várostervezésnél is figyelembe kellene venni ezt a szempontot.


A különböző vizsgálatok különbözőképpen mérték a társas kapcsolatokat, így nem lehetett pontosan meghatározni a "pozitív társas kapcsolat" fogalmát. A jelenséget igen nehéz tanulmányozni, mivel nem lehet az embereket véletlenszerűen csoportokba sorolni aszerint, hogy vannak-e barátaik vagy nincsenek. A kutatók szerint arra azonban léteznek bizonyítékok, hogy a fizetett segítők közel sincsenek olyan jó hatással az emberek egészségére, mint a természetes úton kialakuló kapcsolatok.


A csapat aggasztó bizonyítékokat talált arra nézve, hogy az amerikaiak egyre jobban elszigetelődnek, vagyis elveszítik azt a támogatást és törődést, amelyet a szeretet és a barátság ad. "A trend a többgenerációs együttélés megszűnése, a nagyobb társadalmi mobilitás, az egyre később kötött házasságok, mindkét szülő karrierje, az egyszemélyes háztartások növekvő száma és a korral járó betegségek" - írták a szerzők. "Az elmúlt két évtizedben háromszorosára nőtt meg a bizalmas barátokkal nem rendelkező amerikaiak száma. Bár a technológia fejlődése és a globalizáció elősegítheti a társas kapcsolatok kialakulását és fenntartását, az emberek mégis egyre jobban elszigetelődnek."