A depressziósok a csokoládéban is gyógyírt látnak

Vágólapra másolva!
A depresszióban szenvedő emberek több csokoládét esznek, sőt minél súlyosabb az állapotuk, annál többet kívánnak az édességből.
Vágólapra másolva!

A Kalifornia Egyetem kutatócsoportja nagyjából ezer felnőtt csokoládéfogyasztását és hangulatát vizsgálta. A résztvevőkről annyit árultak el, hogy nem szedtek antidepresszánsokat, nem voltak szívbetegek vagy diabéteszesek.


Az Archives of Internal Medicine című egészségügyi folyóiratban közzétett eredmények szerint a leginkább depressziós tesztalanyok napi átlagban mintegy 11 gramm csokoládét fogyasztottak el meg, ezzel szemben az ilyen tüneteket nem mutató emberek beérték napi 5 grammnál kevesebb édességgel is.


"Úgy tűnik, hogy az eredmények nem magyarázhatók a koffein, zsír, szénhidrát vagy az energia nagyobb bevitelével, hanem a csokoládéra specifikusak" - közölte Beatrice Golomb, a kutatás vezetője. A vizsgálatban nem találtak érdemi különbséget a depressziós és nem depressziós emberek között más, nagy antioxidáns-tartalmú ételek elfogyasztott mennyiségében.


A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az ok-okozati összefüggés megállapítására. Szeretnék kideríteni, hogy a csokoládé a depresszió egyik okozója vagy éppenséggel ideiglenes gyógyír rá.