Depressziós lesz a feleség, ha goromba a férj

Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint depresszióra hajlamosíthat az, ha az ember lányának ellenséges és goromba a férje. A férfiak ezzel szemben védve vannak, a morcos feleségek ugyanis nincsenek hatással férjük mentális egészségére.
Vágólapra másolva!

A kutatás során a tudósok 416 házaspár otthoni tevékenységét figyelték meg 20 perces videoklipek formájában. A videókat két csoportba sorolták attól függően, hogy mennyire antiszociális és ellenséges a házastársak viselkedése egymással. Ezek után megvizsgálták a házastársak mentális egészségét és depresszióra való hajlamukat is.


"Egyértelmű, hogy a férjek ellenséges viselkedése növeli a feleségek depresszióra való hajlamát - nyilatkozta Christine Proulx, a Missouri Egyetem kutatója - Minél erőszakosabb és antiszociálisabb a férj, annál valószínűbb a krónikus depresszió kialakulása a feleségnél."


Ezzel ellentétben a feleségek depressziója vagy ellenségessége úgy tűnik nincs hatással a férjek mentális állapotára: "Valószínű, hogy a nők lelkiállapota sokkal szorosabban köthető a velük közeli kapcsolatban lévők lelkiállapotához, mint a férfiak esetében, akik mentálisan kevésbé sérülékenyek, ezért nincs hatással rájuk feleségük ellenségessége."


Az Egyesült Államokban jelenleg a lakosság 10 százaléka szenved valamilyen fokú depressziótól.


A kutatás részletes leírása a Journal of Family Psychology legújabb számában olvasható.