5 dolog, ami miatt rettegnek a nők az öregedéstől

Vágólapra másolva!
A nők jobban félnek az öregedéstől, mint a férfiak - derült ki nemrég a Bupa Health Pulse 12 országra kiterjedő kutatásából. A szakértők egyetértenek abban, hogy a nők legjobban az öregedés látható jeleitől félnek, nőiességük elvesztésétől.
Vágólapra másolva!

1. Vonzerejük elvesztése - "láthatatlanná válás"


A lista hosszú: megereszkedett mellek, ősz haj, szülés utáni megereszkedett bőr, súlygyarapodás, száraz bőr. Idővel a legtöbb nő észrevehetetlennek érzi magát, főleg, hogy mindenhol a fiatalságot tartják szépnek és értékesnek. A két nem közül a nők aggódnak jobban az öregedés jelei miatt.


2. Szeretteik elvesztése


Egy családanya legnagyobb félelmei közt van, hogy a férjét elveszítheti, illetve a gyermeke előbb hal meg, mint ő. A nyugdíj közeledtével pedig a barátok, családtagok elvesztésétől, a teljes szociális elmagányosodás jövőképétől tartanak a legjobban.


Míg a férfiakat a tehetetlenség stresszeli, addig a nők könnyebben beletörődnek a szociális veszteségekbe. Valószínűleg azért, mert a férfiak például könnyebben találnak egy fiatal szeretőt, mint a nők. Hányszor látunk idős asszonyt fiatal férfival?


Bár a nők és a férfiak nagyon különbözőek, a hetvenes éveik felé egyaránt megváltoznak. Kevésbé lesznek önzőek, és jobban vágynak az emberi kapcsolatokra.


3. Hajléktalanná válás


Egy gazdasági válság idején egyre nagyobb a félelem az emberekben, hogy hajléktalanná válhatnak. Mivel általában a férfiak keresnek többet - nők maradnak otthon a szülés után is - inkább a nők azok, akik félnek, hogy idős korban, mikor elveszthetik párjukat, hogyan lesznek képesek majd egyedül fenntartani magukat. Mostanában, amikor egyre több a független önálló nő, a szinglikép erősödésével a nők gondolataiban csökkeni látszik ez félelmetes jövőkép.


4. A rák


Talán a mellrák elleni kampány hatása miatt is, de a nők egészségügyi félelmei közül a mellrák vezeti a listát a 2005-ben végzett Society for Women's Health Research tanulmánya szerint. Pedig a tüdőrák okozta halálesetek száma kétszer olyan gyakori a nők körében, mint a mellráké. Ezen kívül többnyire a szívbetegségektől és a petefészekrák veszélyétől retteg leginkább.


5. Másoktól való függés


Mind a férfiak, mind a nők rettegnek, hogy idős korukban, majd mások segítségére szorulnak. A nőknél ez a félelem mégis erősebb, hiszen tradicionálisan övék a családon belüli gondoskodás szerepe. Legtöbben attól rettegnek, hogy a gyermekei segítségére szorulnak majd, és ezzel megnehezítik, "zavarják" az életüket.