Az idősebb emberek szívesen olvasnak negatív híreket a fiatalokról

Vágólapra másolva!
Az idősebb emberek inkább a negatív híreket olvassák el a fiatalokról, talán mert ettől jobban érzik magukat, nagyobb lesz az önérzetük; ugyanakkor a fiatalokat nem vonzották az öregekről, vagy más korcsoportokról szóló negatív hírek - mutatja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

"Összeségében az eredmények azt sugallják, hogy nemcsak a semleges feldolgozói vagyunk az információnak - több előítéletünk is szerepet játszik a választásban" - mondta el a cikk szerzője, Silvia Knobloch-Westerwick, az Ohio Állami Egyetem kommunikáció professzora. Az eredmények a Journal of Communication folyóirat szeptemberi számában jelentek meg.


A kutatók 178, 18-30 év közötti német fiatalt és 98, 50-65 év közötti idős embert kértek fel hírek olvasására az interneten. A résztvevők választhatták ki, mely történetekre kíváncsiak. A kutatók azt vizsgálták, melyik híreket részesítik előnyben: egy nem hírességel történt rossz dolgot (például egy vétkes gondatlansági per elvesztése) vagy valamilyen jó dolgot leíró hírt.


Amikor az idősek a korukbeliekről szóló cikkeket találtak, nem részesítették előnyben a negatív vagy pozitív történeteket. A társadalom az idős embereket alsóbbrendűnek állítja be a fiatalabbaknál, és a negatív hírek talán segít nekik, hogy jobban érezzék magukat. Minden ember szereti azt gondolni, hogy valamiben jobb másnál - tetszhet neki, ha olyan információt talál, ami ezt igazolja. Ez megmagyarázhatja, hogy miért növekedett az idősek önérzete, amikor fiatalokról szóló negatív híreket olvastak.


A Kaliforniai Egyetemen a boldogságot tanulmányozó Sonja Lyubomirsky filozófiaprofesszor véleménye szerint a tanulmány ütközik azzal a kutatással, mely szerint a boldog emberek nem hasonlítják össze magukat a náluk rosszabbakkal.


"Boldognak érzik magunak, így nics rá szükségük, Ez olyan, mintha lealacsonyítanánk valakit azért, hogy mi jobban érezhessük magunkat" - tette hozzá Lyubomirsky.