A mérsékelt borfogyasztás javítja a megfigyelőképességet

Vágólapra másolva!
Azok az idős emberek, akik egy pohár bort fogyasztanak naponta, minden egyéb körülménytől függetlenül jobb eredményeket érnek el a kognitív funkciókat - emlékezés, észlelés, megfigyelőképesség - vizsgáló teszteken, mint azok, akik egyáltalán nem isznak bort. Ez azért lehet, mert a borban található polifenolok csökkentik az öregkorral járó kognitív képességek gyengülését.
Vágólapra másolva!

A kutatásban résztvevők olyan idősebb emberek - átlagban 58 évesek - voltak, akik nem szenvedtek még sohasem agyvérzést. 7 éven keresztül kísérték figyelemmel őket, hogyan teljesítenek a különböző kognitív képességeket vizsgáló teszteken.


A vizsgálat eredménye szerint a nők sokkal jobban teljesítettek ezeken a teszteken, ha két héten belül négy vagy annál több alkalommal fogyasztottak bort szemben azokkal, akik egy vagy kevesebb alkalommal. Ahogy várható volt, az idősebb, a kevésbé iskolázott, a dohányzó, depressziós, cukorbeteg és magas vérnyomással küszködő emberek gyengébben teljesítettek. A tesztek azt is megmutatták, hogy a "nemivás" a nők esetében együtt járt a gyengébb eredménnyel.


Lehetnek olyan életviteli szokások, amelyek hatással vannak a kognitív funkciókra. Jelen tanulmány bizonyos faktorok - például étrend, jövedelem, szakma - hatásait nem tudta pontosan meghatározni, de másokról megállapította, hogy szorosabb összefüggésben vannak a kognitív funkciókkal. Ilyenek voltak az alany kora, iskolázottsága, súlya, az esetleges depresszió valamint szív- és érrendszeri betegségek.


Az eredmények megerősítik egy korábbi tanulmány eredményeit is. Az elmúlt három évtizedben közel hetven kutatás vizsgálta a mérsékelt alkoholfogyasztás kognitív képességekre gyakorolt kedvező hatásait. A legtöbb tanulmány összefüggést talált a mértékletes ivás és a jó kognitív funkciók, és különböző demenciák - öregkori leépülés, Alzheimer-kór - kockázatának csökkenése közt.


Számos kedvező hatás a borban található polifenoloknak és egyéb anyagoknak köszönhető, mert ezek csökkentik az öregkorral járó kognitív képességek gyengülését, ahogy a kis mennyiségű alkohol is, melynek pozitív hatásai vannak az artériák elmeszesedésére, a véralvadásra és gyulladásra is.