A túlsúlynak is szerepe van a memóriaromlásban időskorban

Vágólapra másolva!
Túlsúlyos középkorú nőknek most még egy jó okuk van, hogy lefogyjanak: minél nagyobb a súlyfelesleg a változókor után lévő hölgyeken, annál rosszabb a memóriájuk.
Vágólapra másolva!

Mi több, a memória romlása nagyobb a körte alakú nőknél, akiknél a súlyfelesleg a csípő köré halmozódott, és kisebb az alma alakú nőknél, akik a derekuknál vastagabbak.


A vizsgált 65 év feletti nők 70 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott


A chicagói Northwestern Egyetem új tanulmányában a kutatók megállapították, hogy minden egy pontos növekedés a testtömegindexben (BMI) egy pont visszaesést jelentett egy hagyományos memóriatesztnél. Ez a csökkenés azonban még mindig a normális értékeken belül van. (A BMI kiszámításánál figyelembe veszik az ember magasságát és súlyát.)


A kutatás során dr. Diana Kerwin geriáter és kollégái 8745, 65 és 79 év közötti nőt vizsgáltak meg, akik nem mutatták jelét komolyabb memóriazavarnak vagy más agyi rendellenességnek. A BMI, derék és csípő méréseken felül, - ami a testzsír eloszlásának megállapításához szükséges -, kitöltettek a résztvevőkkel egy 100 pontos, a kognitív működést vizsgáló tesztet is. Nagyjából a nők 70 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott.


Figyelembe vették a résztvevők életkorát, iskolai végzettségét, valamint az olyan érrendszeri betegségeket, amelyek növelhetik az memóriazavar esélyét, mint például a stroke. A kutatók ezen változók kiszűrése után is azt találták, hogy kapcsolat van az elhízás és a gyengébb memória illetve agyműködés között. A kutatásvezető szerint a mutatók még a normális tartományban maradtak, a súlyfölösleg azonban egyértelműen károsan hatott az agyra.


Alma alakú nőnél nagyobb az esély cukorbetegségre


Dr. Diana Kerwin szerint több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy magyarázatot találjanak a körte és alma alakú nők közötti nyilvánvaló eltérésre. Az egyik lehetséges ok az, hogy a csípőnél lévő zsírtípus az agyműködésre káros hormonokat termel. Korábbi kutatások eredménye szerint viszont a túlsúlyos alma alakú nőknél nagyobb a cukorbetegség, a szívbetegség és a demencia kockázata, mint egy körte alakú nőnél.


A kutatók remélik, hogy az eredmények több idős nőt ösztönöznek a rendszeres testmozgásra annak érdekében, hogy fenntartsák egészséges testsúlyukat. A tanulmány a Journal of the American Geriatrics Society című folyóirat legfrissebb számában olvasható.