A kurkuma újabb jótékony hatását fedezték fel

Vágólapra másolva!
Bár világszerte többmillió dollárt költenek a gyógyszergyárak kutatásra és fejlesztésre, a sokmillió embert érintő Alzheimer-kór egyik legígéretesebb ellenszerének egy olyan anyag tűnik, amelyet korábban csak ételek ízesítésére és színezésére használtak. Ez pedig nem más, mint a kurkuma.
Vágólapra másolva!

A kurkumin csak az élénksárga színű kurkumában található meg, a fűszert nemcsak Indiában, de a dél-ázsiai országokban, így Nepálban, Iránban és Thaiföldön is gyakran használják.


Más élénk színű élelmiszerekhez, például az áfonyához, a gránátalmához és a paradicsomhoz hasonlóan a kurkuma esetében is a színét adó festékanyag felelős az erőteljes antioxidáns hatásért. A paradicsomban található likopinhoz és a sárgarépában található béta-karotinhoz hasonlóan az élénk narancsos-sárgás kurkumin is igen jó hatással van az egészségre.


Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a fűszer csökkenti az Alzheimer-kóros betegek agyában lerakódott, úgynevezett amiloid plakkok számát, továbbá gátolja a plakk-képződést is.


A kurkumin csökkenti az agyi plakkok számát


A betegség megértésében és megelőzésében kulcsszerepet játszanak a plakkok: a béta-amiloid fehérje töredékei kagylószerűen rakódnak le az agyban. Jelenlegi tudásunk szerint, ha gátoljuk a plakkok képződését vagy eltüntetjük azokat, illetve a betegség tüneteinek megjelenése előtt elkezdjük a kezelést, befolyásolhatjuk annak lefolyását.


A rendszeres kurkuminbevitelhez nem kell nagy mennyiségű kurkumát fogyasztanunk, létezik kurkuminkivonat tabletta formájában is, ilyet használtak a klinikai vizsgálatok, így a Journal of Neurochemistry folyóiratban közzétett tanulmány elkészítése során is. A vizsgálat feltárta, hogy a kurkumin 30 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kórral összefüggő agyi plakkok számát már egy hét alatt is.


A kurkumin gyulladásgátló és erőteljes antioxidáns hatású is


Ráadásul az élénk színű fűszer nemcsak az Alzheimer-kórra van hatással. A kurkuminról bebizonyosodott, hogy igen erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló hatással is rendelkezik. "Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy hatását a daganatok megelőzésében és kezelésében, továbbá ízületi gyulladások, májbetegségek, irritábilis bél szindróma, depresszió és számos más állapot esetén is kifejthesse.


Valamennyi alkalmazását klinikai vizsgálatokkal bizonyították " - nyilatkozta az AFP-nek Terry Lemerond, a táplálék-kiegészítőket és gyógynövény alapú készítményeket gyártó amerikai Europharma alapítója és elnöke.


D-vitaminnal ajánlott fogyasztani


A kurkumin hatásának fokozásához a vizsgálatok szerint D-vitaminnal együtt kell bevenni. A két anyag ugyanis együttesen serkenti azon immunsejtek működését, amelyek eltakarítják a béta-amiloid darabokat.


"Az Alzheimer-kór egy nagyon összetett betegség és nem lehet csupán a plakkok mennyiségének csökkentésével megelőzni vagy visszafordítani a demenciát" -sommázta a hírügynökségnek Lemerond. "Emiatt feltétlenül további kutatásokra is van szükség."