Új ajánlások a D-vitamin-bevitellel kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) új állásfoglalást adott ki az időskori D-vitamin-bevitellel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A csontritkulással foglalkozó vezető nemzetközi folyóirat, az Osteoporosis International legutóbbi számában új ajánlás jelent meg a D-vitamin-bevitelt illetően.


A klinikai gyakorlatban a D-vitamin státusz legpontosabb jelzője a szérum 25-OHD szint, amelyet a vitamin és a napfény hatása közösen befolyásol. A szérum 25-OHD szintje a kor előrehaladtával csökken, azonban a D3-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőkre adott válasz nem függ az életkortól, vagy az étrenddel bevitt kalcium mennyiségétől.


A D-vitamin szerepe a csontok egészségében


A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok és izmok fejlődésében, működésében és egészségük megőrzésében. Ezért a vitaminhiány megelőzése rendkívül fontos az esések és a csontritkulással összefüggő törések szempontjából.


A D-vitamin hiánya továbbá összefüggést mutat idősebbekben az izomerő csökkenésével is: pótlásával erősödhetnek az alsó végtag izmai, és csökken az elesés kockázata. A vitamin a csont anyagcseréjére gyakorolt hatásán keresztül csökkenti az esések gyakoriságát.


A legfontosabb ajánlások:


Az idősebbek becsült átlagos napi D-vitamin-szükséglete 20-25 mikrogramm (800-1000 NE), 75 nmol/l-es (30 ng/ml) szérum 25-OHD szint eléréséhez.


Elhízottak, csontritkulásban szenvedők, napsugárzásnak ritkán kitett (például kórházban fekvő vagy otthonban ápolt) személyek szükséglete akár 50 mikrogramm (2000 NE) is lehet.


Magas kockázat esetén rendszeresen ellenőrizni kell a szérum 25-OHD szintet, és szükség esetén kezelést indítani.


Bess Dawson-Hughes, az amerikai Tufts University professzora, az ajánlás vezető szerzője sajtóközleményében kijelentette: "Világszerte igen gyakori problémát jelent a D-vitamin elégtelen bevitele és hiánya. Az optimális alatti szintek gyakorisága felteszi, hogy D-vitamin-pótlással számos esés és csonttörés megelőzhető lenne. Ez egy viszonylag egyszerű közegészségügyi intézkedés, amely komoly kedvező hatással bírna a csontritkulásos törések előfordulási arányára."