Intelligens vakvezető bot a láthatáron

Vágólapra másolva!
Az Arkansas-i Egyetem tudósai olyan okos-botot tesztelnek, amely a vakok számára lehetővé teszi, hogy jobban érzékeljék környezetüket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kutatók kifejlesztette készülék használója számára az őt körbevevő környezetének térbeli és egyéb részleteit teszi jobban érzékelhetővé. A készülék komplex érzékelőket alkalmaz arra, hogy a vak felhasználó olyan fontos részleteket is képes legyen megtudni, hogy éppen hol tartózkodik és milyen akadályok merre helyezkednek el hozzá képest.


A technológia egy Flash LADAR 3D képalkotó érzékelőt alkalmaz a környezet leképezéséhez. Ehhez egyrészt a képintenzitást rögzíti (azaz, mennyi fényt érzékel egy adott ponton a szenzor), másrészt az érzékelt távolság adatait. A két adatot azután a készülék egymással összevetve feldolgozza, és az ebből származó információt juttatja el a használóhoz. Ezzel a megoldással már nem csak statikus tárgyak jelzésére nyílik lehetőség, de kiálló vagy éppen esés közben lévő tárgyaké is, vagyis az intelligens-bot jóval gazdagabb információkat nyújt a külvilágról, mint az eddigi hasonló eszközök.