Sokat játszol videojátékokkal? Ebben vagy jobb, mint mások

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a gyors akciójátékok hasznosak is lehetnek. A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői feltételezik, hogy az akciójátékok, mint például a Halo, a környzetükből áramló jelek hasznosítására ösztönzi a játékosokat, segíthetnek a gyors és pontos döntések meghozása képességek fejlesztésében.
Vágólapra másolva!

"Gyorsabban és pontosabban észlelik és dolgozzák fel a környezetükből beáramló információkat azok a gyerekek, akik gyakran játszanak akciódús videójátékokkal" - mondta el C. Shawn Green, a kutatás vezetője. A tanulmány szerint a stratégia- vagy szerepjátékokkal ellentétben csak az akciójátékok vezettek ilyen eredményekre.


A kutatók játékosok két csoportját figyelték: az elsőben a résztvevők egyéni lövöldözős játékokat játszottak és egy kontrollcsoportot, akik a The Sims nevezetű, az életet szimuláló stratégiai játékkal játszottak.


Gyorsabb, pontosabb észlelés, sebesebb reagálás


Ezután mindkét csoporttal a döntéshozatali képességeiket vizsgáló látási és hallási feladatokat végeztettek el. Az egyik feladat során pontok mozgásbeli sorrendjét figyelték, és be kellett azonosítaniuk a pontok mozgásának fő útvonalait. Ezután a résztvevőknek fülhallgatón keresztül fehér zajt kellett hallgatniuk, hogy megállapíthassák, melyik fülük érzékeli a jelet. Az akciójátékokat játszók jobb eredményeket értek el a sebességgel kapcsolatos teszteken. Az eredmények egyaránt igazak a régi játékosokra és az eddig nem játszókra, akiket 50 órányi akció játék játszására kértek fel.


A kutatók a fejlettebb döntéshozatali képességeket az akciójátékok kiszámíthatatlanságának tulajdonítják. A játékosok sosem tudhatják, mi történik legközelebb, így megtanulják az információ környezetükből történő gyors "beszívását" és annak váratlan helyzetekben történő alkalmazását. "A játékok az új feladatok gyors megoldásának módjára tanítják őket" - mondta el Green.


Még mindig tisztázatlan, hogy pontosan milyen természetes folyamat játszik szerepet, de a kutatók elmondták, hogy ez a fajta edzés több lehetséges alkalmazást foglal magába. Például a látási problémákban szenvedő embereknek íly módon megtaníthatnák, hogy jobban felmérjék a körülöttük levő világot, javítva érzékelésüket.


Agresszió kontra nagyobb segítőkészség

A videojátékok kutatása gyakran az aggasztó viselkedésekre helyezi a hangsúlyt: hogy hatására agresszívabbá válik-e a játékos. "A negatív hatások gyakran a beszélgetések fő témáját képezik, de fontos megjegyezni, hogy előnyei is lehetnek" - nyilatkozta Art Markman, a Texasi Egyetem professzora. "Példa rá ez, és az ehhez hasonló kutatások. Továbbá a játékosok kalandokban vesznek részt, másokat segítve, mely növelheti segítőkészségüket."


Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a játékokból vegyes üzeneteket kapunk. "Ha most azt mondjuk, hogy az ilyen játékok erőszakosak, kevés a bizonyíték arra, hogy a játékbeli erőszakos viselkedés kihathat az emberek átlag viselkedésére" - tette hozzá Markman. "Emellett a játékkal töltött időt más tevékenységekre is lehet fordítani. Ha egyszer a gyerekek elkezdik játszani ezeket a videojátékokat, kevesebbet olvasnak, kevesebb időt töltenek a házifeladat megírásával így romlanak a jegyeik is."