Epilepsziás rohamot okozott Hannah Montana egy tininél

Vágólapra másolva!
Egyes zajok, például a kutyaugatás, a cintányér csendülése, továbbá a Hannah Montanát megszemélyesítő Miley Cyrus egyik dala epilepsziát vált ki egy 12 éves floridai lánynál.
Vágólapra másolva!

1997-ben már bejárta a világsajtót egy hasonló hír, amikor több száz japán gyermek kapott epilepsziás rohamot a Pokémonok című rajzfilmsorozatban látható villogó fényektől. 1991-ben egy amerikai orvos arról számolt be, hogy egy asszonynál az egyik talkshow házigazdájának hangja idézett elő rohamot.


"A floridai tinilány esetében a mély baritonszerű hangok, például a kutyaugatás napi 25-30 esetben is epilepsziás görcsrohamot vált ki" - magyarázta dr. Paul R. Carney, a Floridai Egyetem gyermekideggyógyász professzora. Bár a lány rajong a zenéért, egyes dalok, mint például Hannah Montana egyik száma, szintén epilepsziát okoznak nála.


Az orvosok először úgy vélték, a tinilánynak pszichiátriai kezelésre van szüksége, akkor került Carney rendelőjébe, amikor a terápia sikertelennek bizonyult. Az ideggyógyász két évvel ezelőtt diagnosztizálta az úgynevezett "reflex epilepsziát". Az ebben a betegségben szenvedőknél akkor lép fel görcsroham, amikor az agyi körök egy adott hang feldolgozása közben felerősítik azt - mondta el dr. James Geyer, alabamai ideggyógyász, epilepsziaszakértő. "Leginkább a mikrofon begerjedéséhez hasonlít" - véli az orvos.


"Néhány éve felkeresett egy beteg, akinél az olvasás váltott ki epilepsziát" - emlékszik vissza Geyer. "Ha egy adott betűtípussal nyomtatott szöveget olvasott, mindig jelentkezett nála a görcsroham."


A reflex epilepszia kezelésében görcsgátló szereket alkalmaznak, továbbá tanácsolják a betegeknek, hogy kerüljék el a trigger (rohamot kiváltó) tényezőket. A 12 éves floridai lány is gyógyszereket szed, ezek hatására már csak heti egy roham jelentkezik nála. "Nagyon jók a kilátásai" - mondja Carney. "A legtöbb ember egyszerűen kinövi ezeket a rohamokat, mint ahogyan a lány is kinőtte Hannah Montana zenéjét."