Genetikai okai vannak a migrénes fejfájásnak

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport először azonosított olyan örökletes, genetikai kockázati tényezőt, amely a migrén gyakori típusával van összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A Nature Genetics című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányban 50 ezernél több ember genetikai profilját elemezték. A vizsgálatba bevontak között voltak súlyos migréntől szenvedő páciensek és egészséges emberek egyaránt.


A migrén az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens 35 és 45 év közötti. A tanulmány első körében Finnországban, Németországban és Hollandiában hasonlítottak össze 3 ezer migrénes, valamint 10 ezer nem migrénes ember genomját. A második fázisban az így kapott eredményeket vetették egybe újabb 3 ezer migrénes és 40 ezer migréntől nem szenvedő ember genetikai állományával.


A genetikai összehasonlításból kiderült, hogy egy apró génváltozat - az rs1835740 jelű - mintegy ötödével növeli a migrén felbukkanásának kockázatát. Ez az allél a 8-as kromoszómán található, és a glutamát nevű hírvivő molekula felhalmozódásában játszik szerepet az agysejtek találkozásánál (a szinopszisoknál), ami a migrén kialakulásához vezethet.


A migrén kiváltó okai

A migrénnel járó fejfájások pontos okai még tisztázatlanok. Két elmélet létezik: neurovaskuláris elmélet és vaskuláris elmélet. Kiváltó okok: táplálékok, élvezeti cikkek (vörösbor, sajt, csokoládé, citrusfélék és cigaretta), hormonális változások (havi vérzés, tablettaszedés), időjárás (légnyomásváltozás, időváltozás, főn), az alvás- és ébrenlétritmus megváltozása, feszültség, stressz, egyéb izgató okok (vibráló fény, zaj, erős szagok, klimatizált vagy füstös helyiségek).