A háttérzene megzavarja a tanulást

Vágólapra másolva!
A hangok zavarják az agyat az információk eltárolása közben, emiatt a zenehallgatás közbeni tanulás kevésbé hatékony - állítják brit kutatók.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatban résztvevőket megkérték, hogy emlékezetből mondják vissza sorrendben azt a nyolc mássalhangzót, amelyeket előtte mutattak nekik. Ezt ötféle akusztikai környezetben vizsgálták: olyan zene mellett, amit szerettek, majd amit nem szerettek, váltakozó hangokkal, azután egyenletes, állandó hangzás mellett, legvégül teljes csendben. A résztvevők zenehallgatás mellett teljesítettek a legrosszabbul, függetlenül attól, hogy szerették-e vagy sem. A legpontosabban nyugodt, állandó hang hallgatása mellett idézték fel a betűket.


"A zenének és változó hangoknak köszönhetően romlik a teljesítmény, a körülöttünk lévő akusztikai eltérések miatt. Ez gátolja meg, hogy gyakorlás ellenére sorrendben felidézhessünk dolgokat" - magyarázta a vezető kutató, Nick Perham, aki tanár Wales-i Egyetem Pszichológia szakán Cardiffban.


"A mentális aritmetika szintén megköveteli, hogy információkat sorrendben tartsunk meg a rövidtávú memóriában, és valószínűleg hasonlóan befolyásolja ennek hatékonyságát is, ha változó hangokkal vagyunk körbevéve egy zajos környezetben"- tette hozzá a kutató, aki szerint érdemes a nehezebb, koncentrációt kívánó feladatokat csendben végezni.