Új irányelvek az Alzheimer-kór diagnózisára

Vágólapra másolva!
A legkorábbi stádiumában diagnosztizálnák az Alzheimer-kórt a kedden közzétett új irányelvek szerint - akkor, amikor az amiloidfehérjékből álló plakkok még csak kialakulóban vannak az egyébként egészséges emberek agyában.
Vágólapra másolva!

Ez az úgynevezett preklinikai (a klinikai tüneteket megelőző) fázis mintegy tíz évvel korábban zajlik, mint ahogy a szellemi hanyatlás bekövetkezik, ezért alkalmas lehet a korai, hatékony beavatkozásra.


Az amiloidfehérje lerakódásainak kimutatására alkalmazhatják a PET (pozitron emissziós tomográfia) vizsgálatot, a gerincfolyadék elemzését és más, biomarkereken alapuló teszteket is. Az irányelvek változásait az Alzheimer Szövetség Honoluluban rendezett éves találkozóján jelentették be. A betegség diagnózisára több mint 25 év óta először tettek módosítási javaslatot a felkért szakemberek.


Az új irányelvek alapján az Alzheimer-kórt három szakaszban diagnosztizálnák - a kifejlődött betegséget, annak enyhe formáját, illetve újonnan javasolt kategóriaként a preklinikai fázist.


Az Alzheimer-kór korai diagnózisára egyre több módszert dolgoznak ki kutatók, ezek között agyi szkennelésnél alkalmazható biomarkerek, valamint gerincvelői folyadék- és vértesztek vannak. Az ajánlások teljes elfogadása előtt még sok teszt alkalmassága igazolásra szorul - hangsúlyozta Bill Thies, az Alzheimer Szövetség vezető munkatársa.


Jelenleg teljes bizonyossággal csak a boncolás állapíthatja meg, hogy valakinek Alzheimer-kórja volt. A gyógyíthatatlan, szellemi leépüléssel járó betegség világszerte több mint 26 millió embert érint.