Rejtélyes telefonálók zavarják össze a hangvakságban szenvedő férfit

Vágólapra másolva!
Az amerikai Steve Roystert már gyermekkorában is ámulatba ejtette az a rejtély, amely minden telefonhívás kapcsán felmerült. A fiú hangját mindenki azonnal megismerte, neki magának azonban fogalma sem volt, ki van a vonal másik végén, amíg az be nem mutatkozott. Royster először arra gondolt, hogy másoknak vannak különleges hangfelismerő képességei, majd úgy vélte, jellegzetes hangját ismerik fel.
Vágólapra másolva!

Royster azonban egy igen ritka és különös betegségben, úgynevezett hangvakságban (fonagnóziában) szenved. Másokhoz hasonlóan a hangvakságban szenvedők hang alapján meg tudják mondani, a beszélő férfi-e vagy nő, fiatal-e vagy öreg, továbbá hogy gúnyos, mérges vagy vidám-e. Arról azonban fogalmuk sincs, ki beszél a vonal túlsó végén.


"Nem minden hang egyforma számomra" - magyarázta Royster az NPR rádiócsatornának. "Csak hang alapján nem tudom felismerni az embereket."


Diana Sidtis, a hangvakság szakértője szerint más agyterület felelős a beszélő nemének, korának és érzelmi állapotának megítéléséért, mint annak eldöntéséért, hogy felismerjük-e az adott hangot és egy adott személyhez tudjuk-e kapcsolni. Hangvakság esetén ez utóbbi agyterület károsodik, ezért nem ismeri fel Royster a hívó hangját, még akkor sem, ha saját édesanyja van a vonal végén.


"Gyakran fogalmam sincs, ki beszél és füllentenem kell" - vallotta be a férfi. "Igyekszem semleges dolgokat mondani, ameddig szóba nem hoz valamit a házzal vagy valamelyik bátyámmal kapcsolatban. Ekkor beugrik, hogy a rejtélyes nő, aki felhívott, nem más, mint a szülőanyám."


Hangvakság a mindennapi életben


Sok ember számára a hangvakság valóban gondot jelent, Royster szerint azonban csak apró kellemetlenség. A férfi nem is tudott gondjáról egészen 27 éves koráig, amikor egy irodába került egyik munkatársával. Egyik főnökük rendszeresen telefonált neki és bemutatkozás nélkül elkezdte sorolni az utasításokat. Royster csak ült ott zavartan, mert fogalma sem volt, ki hívta. Munkatársa kérdezett rá egy idő után végül, hogy nem ismeri fel a főnök hangját, mire Royster tiltakozott.


A kollégának napokba tellett, mire meggyőzte Roystert, hogy a hangokat igenis meg lehet ismerni és mások igenis képesek arra, hogy hangja alapján azonosítsák a hívó felet a telefonban.


A legkínosabb eset akkor esett meg a férfival, amikor Roystert felhívta egy nő és úgy gondolta, flörtöl egy kicsit a feleségével. A gond csak az volt, hogy ez a nő nem a felesége volt. Azóta sokkal óvatosabb és ragaszkodik ahhoz, hogy a hívó fél mindig bemutatkozzon a telefonban. A hívószámkijelzés elterjedésével pedig a dolog sokkal lényegtelenebbé vált. "Bárki is találta ki, nagyszerű ember volt" - mondta Royster a hívószámkijelzésről.