Évekkel a tünetek megjelenése előtt kimutatja a szklerózis multiplexet az új vérteszt

Vágólapra másolva!
Izraeli kutatók egy olyan vérteszt kifejlesztésén dolgoznak, amely akár kilenc évvel a tünetek megjelenése előtt is képes kimutatni a szklerózis multiplexet. A szakemberek szerint ez a felfedezés korábbi kezeléshez és a betegség progressziójának gátlásához vezethet.
Vágólapra másolva!

Jelenleg nem áll az orvosok rendelkezésére olyan módszer, amellyel a tünetek jelentkezése előtt azonosítani lehet a szklerózis multiplexet (SM), a legtöbb betegnél pedig túl későn állítják fel a diagnózist. Izraeli kutatók azonban olyan vegyületeket azonosítottak, amelyek vérben történő megjelenése a betegség kockázatát jelzi. Ezek alapján lehet majd kidolgozni egy diagnosztikus tesztet.


Anat Achiron, a Tel-Avivi Egyetem Orvosi Karának professzora a Daily Mail újságírójának elmondta: "Amikor egy betegnél megjelennek a SM tünetei, mindig felmerül a kérdés, vajon mennyi ideje zajlik már a betegség. A betegség diagnózisát MR-vizsgálattal állíthatjuk fel, azonban nem tudjuk megmondani, milyen 'friss' a betegség."


Ha az orvosok elég korán felfedezik a szklerózis multiplexet, időben elkezdhetik a Copaxone vagy a béta-interferon adagolását, amelyek enyhítik ugyan a tüneteket, de magát a betegséget nem gyógyítják.


20, 19 éves izraeli fiatal katona vérmintáját elemezték, akik egészségesen léptek be a hadseregbe, később kilencüknél alakult ki SM. Több ezer gén vizsgálatából kiderült, hogy léteznek olyan markerek, amelyek előrejelzik a betegséget. Ezek segítségével ki lehet dolgozni egy olyan módszert, amellyel akár kilenc évvel a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálható lenne a betegség. Mivel a SM-ről azt tartják, hogy örökletes és testvérek között gyakoribb, a vértesztet először valószínűleg a betegek testvéreinél alkalmaznák. Magyarországon a betegség körülbelül 7-8 ezer embert érint.


Az eredményeket a Neurobiology of Diseases folyóiratban közölték.