Az epilepszia működésének újabb titkára derült fény

Vágólapra másolva!
Az epilepszia működési mechanizmusának új részleteire derítettek fényt angol kutatók, új irányt adva ezzel a betegség gyógyszeres kezelésének.
Vágólapra másolva!

Csak az Egyesült Királyságban majd félmillióan szenvednek az epilepszia valamelyik formájában. Az eddigi kutatások középpontjában az idegsejtek álltak, de egy friss tanulmány egy másik sejtet és annak ellenőrizetlen aktivitását véli a betegség hátterében.

A kutatók szerint, bár a probléma az idegsejtek közvetlen környezetében keletkezik, azt mégsem maguk az idegsejtek, hanem az azokat körülvevő és a működést ellenőrző sejtek hibája okozhatja. A bizonyítékok egy asztrocita nevű sejtre utalnak. Az asztrocita felelős - számos egyéb feladata mellett - az idegsejtek tápanyagellátásáért és segít például az agynak megbirkózni a sérült neuronokkal. Bizonyos agyi rendellenességek esetén ezen sejtek megnagyobbodása és viselkedése vezethet az epilepszia kialakulásához.

A tudósok megfigyelték, hogy a megduzzadt asztrociták befolyásolták az agyban a neuronokból kifutó elektromos jelfolyamok gátlását. Az epilepszia során pont ez a gátlási mechanizmus nem működik rendesen, így vezethetnek az ellenőrizetlen ingerületek epilepsziás rohamhoz.

A kutatócsoport szerint az asztrociták vizsgálata fényt deríthet olyan epilepsziával kapcsolatos folyamatokra is, melyeknél az eddig ismert kezelések hatástalannak bizonyultak. Ezen folyamatok jobb megismerése új, hatékonyabb kezeléshez vezethet, melyek akár más neurológiai problémák esetén is használhatók.