Vágólapra másolva!
Elsőként volt képes egyszerre javítani az Alzheimer-kóros betegek kognitív, funkcionális és fiziológiás eredményein az egyik gyógyszergyártó cég új immunológiai készítménye.
Vágólapra másolva!

A gyógyszer fázis-II vizsgálata alapján, a 18 hónapos kísérleti periódust követően a kezelt betegeknél kevésbé volt kimutatható a kognitív hanyatlás, mint a placebót kapó csoport esetében. Az értékelést egy speciálisan erre a célra készített skála alapján végezték, ahol a kezelt csoport visszaesése mindössze 6 pont volt, a kontrollcsoport 15 pontjával szemben.

Ezen felül a készítménnyel kezelt résztvevőknél az eredmények a funkciókat tekintve is kedvezőnek bizonyultak, ráadásul az MRI elemzésekből az is kiderült, hogy az agykamra tágulásának átlagos évenkénti értékét a gyógyszer 6,7 százalékra tudja csökkenteni. A kezelés nélkül ugyanez a számérték átlagosan 12,3 százalék volt. A teljes agyi atrófia előrehaladásának ütemét illetően 1,58 százalékos csökkenést állapítottak meg a kezelt csoportban, a placebó-ággal összehasonlítva.


A cégnél úgy látják, hogy az említett eredmények alapján a kognitív, a funkcionális és az idegi képalkotó mérések is statisztikai értelemben szignifikáns mértékű pozitív adatokat szolgáltattak, ami mindeddig egyedülálló jelenségnek számít. Paul Aisen, az ADCS (Alzheimer's Disease Cooperative Study) vezetője szerint az adatok "alátámasztják az Alzheimer-kór vizsgálatának nagyobb betegszámon történő folytatását."


A fázis-III vizsgálatok már meg is kezdődtek, jelenleg mérsékelt és súlyos Alzheimeres betegek részvételével folynak, és a vállalat azt tervezi, hogy a legfrissebb eredményekre támaszkodva, az adatok megerősítése céljából egy másik vizsgálatot is elindít.


Hartmut Ehrlich, a Baxter BioScience kutatás-fejlesztési alelnöke megerősítette, hogy az új tanulmány "további bizonyítékokat szolgáltat a gyógyszer enyhe és mérsékelt fokú Alzheimer-kórban való alkalmazhatóságára, és az éppen zajló fázis-III vizsgálattal együtt, hozzájárul az indikáció engedélyeztetésének elindításához."