Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szklerózis multiplex leggyakoribb tünetei

Vágólapra másolva!
A szklerózis multiplex (MS) olyan idegrendszeri betegség, amelyben a központi idegrendszer és a szervezet többi része közti idegi üzenetek továbbítása gátolt. Mivel jelenleg nincs ismert gyógymódja, a terápia a tünetek enyhítésére és kezelésére szorítkozik.
Vágólapra másolva!

A szklerózis multiplex tünetei igen változatosak és kiszámíthatatlanok, hiszen majdnem minden betegnél máshogy jelennek meg. Ötből egy szklerózis multiplexes beteg a kór jóindulatú változatát kapja meg, ami csak enyhe rohamokkal jár, bénulással azonban nem.


Másik 15 százalék azonban progresszív MS-ben szenved: ezeknek a betegeknek az állapota idővel jelentősen romlik.


A tünetek általában rohamszerűen jelentkeznek és múlnak el. A betegség leggyakrabban bizonyos idegi funkciók romlásával kezdődik, például a szem optikai idegeinek rendellenességével. A leggyakoribb tünetek tehát:


- homályos vagy kettőslátás
- zsibbadás és szúró érzés a test bármely részén
- fáradtság
- időleges vakság
- kimerültség és szédülés
- érzékcsalódás
- végtaggyengeség, végtagfájdalom
- inkontinencia
- székrekedés
- kognitív zavarok.


Később koordinációs és beszédközponti zavarok is kialakulhatnak, és a krónikus depresszió sem ritka.


A betegség okai


Bár az MS nem eredendően genetikai betegség, egyes gének jelenléte növeli a kialakulásának valószínűségét. A legújabb kutatások szerint egyes vírusos fertőzések is növelhetik a kialakulási esélyeket.


A szklerózis multiplex a szervezet autoimmun reakciója miatt alakul ki, vagyis a testünk saját magát támadja meg. A betegség az idegeket körülvevő és védő hüvelytokok krónikus gyulladásával jár, ami lassan tönkreteszi az idegszintű kommunikációt.


A gyógyulási esélyek


Mivel a betegség kialakulásának oka ismeretlen, ezért az orvostudomány mostani állása szerint a betegség nem megelőzhető, és gyógymódja sem ismert. A kezelés általában a fájdalom és a görcsök enyhítésére szorítkozik. Ezen kívül alkalmaznak még immunszupresszáns szereket is az immunválaszok csökkentésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről