A dohányzás növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

Vágólapra másolva!
A dohányzás növelheti a szklerózis multiplex kockázatát azoknál, akiknél a neurológiai rendellenesség más kockázati tényezője is jelen van - közölték amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Neurology szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmány eredménye szerint a dohányosoknál, akiknél magas az Epstein-Barr vírus (egy gyakori herpesz vírus) ellen védő fehérje szintje, kétszer gyakoribb a szklerózis multiplex (SM) megjelenése, mint a nemdohányzóknál.


Mint Claire Simon, a Harvard Egyetem munkatársa elmondta, korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy a dohányzás és a vírusellenes fehérje független kockázati tényező, a mostani kutatás azonban a kettő közötti összefüggést kereste. "Úgy találtuk, hogy az összefüggés erősebb volt azoknál, akik dohányoztak azokhoz képest, akik nem" - tette hozzá.


Simon és kutatócsoportja 442 szklerózis multiplexes és 865 SM nélkül élő ember adatait elemezve következetes összefüggést állapított meg az SM, a dohányzás és az Epstein-Barr vírusra adott immunválasz között a felhasznált tanulmányok amerikai, tasmániai és a svéd résztvevőinél is.


A szklerózis multiplex gyógyíthatatlan állapot, amely világszerte több mint 1 millió embert érint. Az SM általában a fiatal felnőttkorban jelentkező neurológiai betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. Krónikus, gyulladásos betegség, melyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely, melynek következtében izomgyengeség, egyensúly-, mozgás- és látászavar léphet fel.