Sikeresen és méregdrágán gyógyít a dadogóiskola

Vágólapra másolva!
Szeptember elseje minden kisdiák számára utálatos dátum: kezdődik az iskola. Sokan vannak azonban, akik nem a tanulás, hanem társaik gúnyolódása miatt egyenesen rettegnek az új tanévtől. Steven Babic, a 12 éves angol kisfiú kevés dologtól félt annyira, mint a nyár után újra iskolába menni. Steven ugyanis súlyosan dadog, és emiatt gyakran céltáblája iskolatársai gúnyolódásának.
Vágólapra másolva!

"Úgy kezeltek, mint egy fertőző beteget vagy valami idiótát. Nagyon elszomorított és felzaklatott" - mondja a fiú. Szülei bár nagyon szerettek volna, nem tudtak segíteni Steven baján.


Idén azonban mintha egy másik kisfiú indult volna a suliba. Tízéves kora óta először Steven kiegyensúlyozott, vidám - és olyan folyékonyan beszél, mintha sosem dadogott volna. "Mindig is pilóta szerettem volna lenni, de meg sem próbálhattam volna, hiszen egy pilóta nem dadoghat. De most úgy érzem, valóra válthatom az álmaimat" - mondja a fiú.


Steven egyike volt annak a 200 szerencsés dadogós gyereknek, akik csatlakozhattak az észak-londoni Michael Palin Dadogós Gyermekek Központjának programjába. Az intézményben specialisták nyújtanak segítséget a beszélési nehézségekkel küzdő fiatalok részére. Nemcsak a dadogást kezelik, de önfejlesztő tréninget is adnak, amivel a gyerekek magabiztosságát erősítik. Két terapeuta foglalkozik egyszerre a gyerekekkel, az egyik a beszédfejlesztésért felelős, a másik pedig a szülőknek ad tanácsokat.


Persze mindennek ára van, egy nyolc alkalomból álló kezeléssorozat 836 font, azaz körülbelül 260 ezer forint. Mindennek dacára a várólista szinte végtelen hosszúságú, bekerülni a programba szinte felér egy lottóötössel.


"Steven hétévesen kezdett dadogni. Korábban foglalkozott már vele beszédterapeuta, és sikerült is megszüntetni a dadogást, csupán egy apró nyögésszerű hang maradt meg minden szónál. Amikor azonban felső tagozatba került, társai cikizni kezdték, ezért már nem is akart iskolába járni" - mondta el fejlesztője, az 52 éves Ann.


A dadogás kiváltó oka ismeretlen, sok szakértő genetikai háttérre gyanakszik. Négyszer gyakrabban fordul elő fiúknál, mint lányoknál és mindösszesen a gyermekek öt százalékát érinti. Felnőttkorban ugyanakkor a dadogási arány már csak egy százalék körüli, tehát "ki lehet nőni". Jellemzően kettő és öt éves kor között jelentkezik, amikor a beszédkészség fejlődésnek indul.


Steven esete súlyos volt, kéthetes intenzív terápiára volt szüksége, melynek költsége 3600 font, azaz mintegy 1,1 millió forint volt. "Nyolc másik gyerekkel jártam egy csoportba, és nagyon jó volt megosztani egymással az élményeinket, hogy milyen rossz is dadogni és elmesélni, hogyan reagálunk, ha csúfolnak minket. Ezután levideóztak minket, ez segített abban, hogy lássuk, mit teszünk, mielőtt dadognánk, így kontroll alatt tarthatjuk azt. A tudat, hogy nem vagyok egyedül, növelte az önbizalmam és a tanfolyam végére már kevésbé zavart a dadogásom" - mesélte Steven. Párhuzamosan a szüleit is képezték, például úgy kellett tenniük, mintha dadognának és az utcán megszólítani embereket. "Dadogva kérdeztem meg egy hölgytől az időt, erre hátralépett, mintha valami bajom lenne" - mesélte Steven apja.


A dadogó gyermekek központját Michael Palin, a Monthy Python társulat tagja alapította 1993-ban. Palin maga is játszott dadogós szerepet A hal neve: Wanda c. filmben. Édesapja egész életén át dadogott.