Már egyhónapos csecsemőn is felismerhetők az autizmus jelei

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az autizmus jelei már az egyhónapos csecsemőnél is felfedezhetőek, de ezek nem azok az autizmusra jellemző ismert tünetek, mint a szemkontaktus vagy a mosolygás hiánya.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók olyan újszülötteket vizsgáltak, akik születésük után újszülött-gyógyászati intenzív központba kerültek, és akiknél később autizmust diagnosztizáltak. Azt vették észre, hogy ezeknek a babáknak az izomtónusuk rendellenesen működik, és a vizuális információkat eltérően dolgozzák fel, mint a normálisan fejlődő csecsemők.


Ezeket a hajszálnyi eltéréseket, amelyeket a szülő talán észre sem vesz, gyakorlott szakemberek figyelték meg a csecsemőkön - mondta el az AFP-hírügynökségnek Ira Cohen, a New York állam fejlődési rendellenességeket kutató intézetének (New York State Institute for Basic Research in Developmental Disabilities) pszichológus vezetője, a Pediatrics (Gyerekgyógyászat) című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.


Az autizmus idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent társadalmi kapcsolatokban és kommunikációs képességben, valamint korlátozott érdeklődésben és viselkedésben nyilvánul meg.


A tanulmány során a kutatók 28 olyan csecsemőt figyeltek meg, aki születésük után az intenzív központba, és később kiderült róluk, hogy autizmusban szenvednek. Majd a vizsgálati eredményeket összevetették 112 egészséges csecsemő adataival. A csecsemők fejlődését és viselkedését a babák 1 hónapos, 4 hónapos, majd időszakosan, egészen kétéves korukig vizsgálták.


Az autizmus jelei egyhónaposan


Egyhónapos korban, azoknál a babáknál, akiknél később autizmust diagnosztizáltak, tartós idegrendszeri rendellenességeket találtak.


40 százalékuknál figyeltek meg eltérést abban, ahogy a tárgyakat vizuálisan követték, míg a normálisan fejlődő csecsemők csak 10,5 százalékánál fedeztek fel hasonlót.


Azon csecsemők felénél, akikről később kiderült, hogy autisták, figyeltek meg rendellenes izomtónust, ami túl ernyedt, vagy túl merev kézmozgásban mutatkozott. Az egészségesen fejlődő babák csak 22 százalékánál volt ez megfigyelhető.


Az autizmus jelei négyhónapos korban


A csecsemők négyhónapos korában a kutatók azt találták, hogy a később autizmust diagnosztizált csecsemőknek több vizuális stimulációra volt szükségük, mint az egészséges babáknak.


A pszichológusok különböző sebességgel felvillanó fényeket mutattak monitoron a csecsemőknek, és megmérték, hogy a babák milyen hosszan figyelik ezeket. Ira Cohen kutatásvezető arról számolt be, hogy ez a kísérlet egyértelműen alátámasztotta azt, amit később diagnosztizáltak a gyerekeknél. Az autista gyermekek ugyanis szeretnek hosszú időn keresztül mozgó alakzatokat figyelni.


Héthónaposan már a kognitív képességekben is kiütközik a rendellenesség


A hét- és tízhónapos korú autista csecsemőknél azt találták, hogy gondolkodásuk és motorikus képességeik elmaradtak az egészséges csecsemőkétől. 13 hónapos kortól pedig már jelentős szakadék volt az később autistának diagnosztizált és az egészséges gyerekek fejlődése között.


A kutatók fontosnak tartják, hogy az orvosok minél korábban felismerjék az autizmust, mert így a kezelését is hamarabb el lehet kezdeni, ami a gyermek fejlődésére jótékony hatással van. A legjobb eredmények akkor érhetőek el, ha a gyermek kétéves korára megkezdődik a speciális fejlesztés.


A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tanulmányban intenzív osztályon kezelt babákat vizsgálták, ahol általában koraszülött, vagy valamilyen betegséggel született csecsemőket ápolnak. További vizsgálatok szükségesek, hogy megtudják, hogy az időre, és egészségesen született autista gyermekeknél is hasonló tünetek fedezhetőek-e fel újszülött korukban.


Egy korábbi kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik koraszülöttek voltak, vagy nagyon kis súllyal születtek, nagyobb valószínűséggel alakul ki autizmus. Ennek ellenére a legtöbb autizmusban szenvedő gyermek nem koraszülött.