Egymillió gyermeket diagnosztizálhattak tévesen hiperaktívnak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban csaknem egymillió gyermeknél állíthatták fel tévesen a figyelemzavaros hiperaktivitás diagnózisát amiatt, hogy az iskolaelőkészítőben ők voltak a legfiatalabbak és a legéretlenebbek a csoportban.
Vágólapra másolva!

A téves diagnózis miatt évi 320-500 millió dollárt feleslegesen adnak ki gyógyszerekre, nem beszélve arról, hogy figyelemzavaros hiperaktivitásban szenvedő gyerekeknek metilfenidátot írnak fel, ami egy pszicho-stimuláns, s amelynek hosszútávú hatásai még kevésbé ismertek.


A vizsgálat során 12 ezer gyermeket vizsgáltak meg a szakemberek. "Az iskolaelőkészítő csoport legfiatalabb tagjainál 60 százalékkal gyakrabban diagnosztizáltak figyelemzavaros hiperaktivitást, mint ugyanezen csoport legidősebb tagjainál. Ehhez hasonlóan ötödik és nyolcadik osztályban a legfiatalabbak kétszer gyakrabban kaptak valamilyen stimuláns szert figyelemzavaros hiperaktivitás diagnózisa miatt" - fogalmazta meg Todd Elder a Journal of Health Economics folyóiratban megjelenő cikkében.


"A diagnózis számos esetben nem is orvosi szakvéleményen, hanem a tanárok által az iskolaelőkészítő csoportban megfigyelt rosszalkodáson alapult. Ezek a tünetek a fiatalabbaknál azonban inkább tükrözik az érzelmi vagy szellemi éretlenséget, mint a valódi hiperaktivitást" - mondta el a szakértő.