A terhesség alatti dohányzás csökkenti az asztmagyógyszerek hatékonyságát

Vágólapra másolva!
Azok a gyerekek, akiknek édesanyja dohányzott a terhesség során, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek asztmásak, ráadásul ezek a gyerekek kevésbé reagálnak az asztma elleni gyógyszerekre, mint akiknek az édesanyja nem dohányzott a terhesség során.
Vágólapra másolva!

Ezer, 5-12 év közötti asztmás gyerek adatait elemezték a szakértők. Mindkét csoport tagjai jobban lettek az asztmagyógyszerek hatására, ám az anyaméhben dohányzásnak kitett gyermekek csoportjában 26 százalékkal kevésbé volt eredményes a kezelés.


A tüdőgyógyászok az asztma súlyosságát és a gyógyszerekre adott választ a légúti túlérzékenység vizsgálatával jellemzik. A dohányfüst befolyásolja a tüdő méhen belüli fejlődését, hat a kis légutakra és a légutakban előforduló simaizmokra. A vizsgálatban a légúti túlérzékenység segítségével hasonlították össze a két csoportot.


"A dohányos szülők gyermekei kevésbé vagy egyáltalán nem reagáltak a szteroidra" - nyilatkozta Dr. Benjamin A. Raby tüdőgyógyász. A különbségek okait ma még nem értjük. Azt sem tudjuk, hogy a dohányzásnak kitett csoportban a szteroidkezelések ellenére több roham fordul-e elő, vagy több kórházi felvétel indokolt-e. Azoknak a gyermekeknek, akik nem reagáltak a szteroidkezelésre, más típusú gyógyszerekre is szükségük lehet.