Veszélyes játék: ellenségek a homokozóban

Vágólapra másolva!
Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne a homokozóban játszani, amihez időnként hozzátartozik a finom homok sütik megkóstolása, a homokozó lapát megrágcsálása. Kis túlzással azonban mondhatjuk, szörnyű veszélyek is leselkednek csemetéinkre a homokozóban.
Vágólapra másolva!

A nyár egyik kedvenc helyszíne a homokozó: legyen szó saját kertünk homokjáról, a játszótérről, a vízparti homokfövenyről, a gyerekek örömmel vetik bele magukat a homokozás örömeibe. Ha még egy kis víz is kerül a homokba, tökéletes a boldogság. Sülnek a homok sütik, készülnek a fagyik, amit előszeretettel meg is kóstolnak a gyerekek. Lássuk, mi minden lapul meg a homokozóban!


Nem mindegy, hogy hol homokozunk


A saját kertünkben található, fedetten "éjszakázó" homokozó számít a legbiztonságosabbnak. A tiszta homok nem okoz bajt, bátran hagyhatjuk, hogy fülig homokos legyen a csemeténk. Homokozáshoz vetkőztessük le - de ne feledkezzünk meg a fényvédelemről - adjunk rá szoros pelust vagy bugyit. Ha ez alá is bemegy a homok, a játék végén alaposan zuhanyozzuk le a kényes részeket. Nagyon fontos a kezek alapos megmosása, a tapadó homokszemcsék eltávolítása nem könnyű. A szembe került homokot alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. Ha köztéren található játszótérre megyünk, válasszunk EU-szabványnak megfelelőt: ezeken már kötelező a kézmosó kút, ezek használatával sok bajtól óvjuk meg csemetéinket.


A homokozót sajnos nem csak a gyerekek szeretik: a macskák előszeretettel használják illemhelyként a játszóterek homokozóit, nem is beszélve a városi terek kutyagumijairól. A homokozás igazi veszélyét ezek a szennyeződések jelentik.


A macskák mintegy fele élete folyamán fertőződik a Toxoplazma nevezetű parazitával. Ilyenkor a székletében üríti az úgynevezett oocystákat, melyek az ember belébe jutva szaporodni kezdenek. A fertőzés igen gyakori, élete során minden második ember találkozik a kórokozóval. A betegség lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással jár, rossz közérzet, gyengeség, izomfájdalom jelentkezhet; egészségeseknél azonban tünetmentes is lehet. Szerencsére a súlyos szövődmények ritkák, de előfordulhat agyhártyagyulladás, máj- és szívizomgyulladás is. Különösen az immunkárosodottak vannak veszélyben (ide tartoznak a nagyon fiatal csecsemők is).


Jelentőségét az adja, hogy nem csak a gyermek, hanem a várandós anyuka is megfertőződhet. Ilyenkor a kórokozó a méhlepényen átjut és súlyosan károsíthatja a magzatot. A higiénés előírások a (várandós) édesanyákra is fokozottan érvényesek.


Forrás: iStockphoto



Fontos a kutyák féregtelenítése


Sajnos gyakran látjuk, hogy a kutyák a homokozóba, játszótérre, vagy annak környékére kakilnak. Ez azon kívül, hogy nem túl kellemes élmény, még veszélyes is. Több olyan féregfajta van, melynek petéje a kutya székletével ürül, és a gyermek kezére kerülve fertőzést okoz. A leggyakoribb a Toxocara nevű féreg (orsóféreg), melynek lárvái az ember bélcsatornájában kikelnek, befúrják magukat az erekbe és különféle szervekbe jutnak. A legsúlyosabb fertőzést az agy, a máj és a szem megbetegedése jelenti. A diagnózis nehezen születik meg, mert a székletben nem látunk parazitát, a vérkenetben megnövekedett eozinofíl sejt szám utalhat a fertőzésre. Ha sikerül felismerni a betegséget, akkor két hetes kezeléssel megszabadíthatjuk a beteget az élősködőtől.


A kutyák más féregfajok kedvencei is, így a galandféreg, orsógiliszta, fonálféreg is lehet a kutya székletében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy házi kedvenceinket negyedévente féregtelenítsük. Tanítsuk meg a gyermeket arra, hogy kutyasimogatás után mossanak kezet (főleg ha nem a saját kutyánkról van szó), a kutyapiszok veszélyes hulladék.


Veszélyes hulladékok a homokozóban


Nem csak az állatok, időnként az emberek is szennyezik a homokozót. Sajnos előfordul, hogy a nappal gyerekektől hangos játszótér este az éjszakai élet színhelyévé válik. Nem ritka, hogy a homokban gyógyszermaradékot, injekciós tűt és fecskendőt lehet találni. Nagyon fontos, hogy idegen helyen alaposan nézzünk körül, mielőtt a gyermekünket játszani engedjük.


A homokozás szinte minden gyermek kedvence: növeli a gyerekek kézügyességét, kreativitását, elősegíti a társas kapcsolatok kialakulását, rengeteg jó élményt ad a gyerekeknek. Tartsuk be ezt a néhány óvintézkedést és hagyjuk, hogy formálódjanak a várak, pogácsák az ügyes kezecskék alatt!


Dr. Karoliny Anna
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos