Időben le kell szoktatni a gyereket a cumisüvegről

Vágólapra másolva!
A gyermekorvosoknak előre kellene a szülőket arra figyelmeztetni, hogy vegyék el időben gyermeküktől a cumisüveget. Így csökkenthető lenne a szuvas fogak, az elhízás és a vashiány kockázata - állítják az amerikai St. Michael Kórház tudósai.
Vágólapra másolva!

Öt perces beszélgetés a 9 hónapos tanácsadáson a cumisüveg kitolódó használatának hatásairól 60 százalékkal csökkentette azon gyerekek számát, akik kétévesen még mindig cumisüvegből ittak - számolt be kutatásaik eredményéről Dr. Jonathon Maguire, a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerzője, a torontói St. Michael Kórház gyermekgyógyásza.


Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a gyermeket 15 hónapos kora után nem tanácsos cumisüvegből etetni. Ennek nem csak sok szülő, de jónéhány gyermekorvos sincs tudatában, így van olyan gyermek, aki három-négyévesen még mindig cumisüvegből iszik.


Maguire és kollégái tanulmányukban Toronto belvárosában élő gyermekek adatait elemezték. "A kitolt (16 hónapos kor feletti) cumisüveges etetés és a vashiány közötti összefüggés már korábban bizonyítást nyert. Az ontario-állambeli kisgyermekek 30 százaléka vashiányos, ami lassabb fejlődést, viselkedési zavarokat, rosszabb iskolai teljesítményt okozhat" - állítja a tanulmány.


Azon szülők 86 százaléka, akiknek gyermeke kétévesen még mindig cumisüvegből ivott, azzal magyarázta ezt, hogy a gyerek jobban szereti a cumisüveget a csőrös pohárnál. Maguire szerint minél nagyobb a gyerek, annál nehezebb lesz leszoktatni. "Egy kétéves gyermektől már nagyon nehéz elvenni a cumisüvegét, kicsi korban azonban sokkal könnyebb változtatni a viselkedésén."