Későn ismerik fel a szülők a gyerekkori székrekedés tüneteit

Vágólapra másolva!
A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), mely intézet célja a jobb egészségügyi és klinikai gyakorlat kialakítása az Egyesült Királyságban, a napokban jelentette meg új kiadványát, amely először fogalmaz meg irányelveket a gyermekek szorulásos problémáival kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Bár a székrekedés nem életveszélyes, Angliában a gyermekek mintegy 30 százalékát érinti. Azoknak, akik szorulással küszködnek, ez egy nagyon komoly szociális és lélektani probléma lehet, ami hosszú éveken keresztül megkeserítheti az egész család életét. A szorulás tüneteit sokszor nem is ismerik fel. Ilyen jel lehet az étvágytalanság, gyomorfájás, a fájdalmas székletürítés. Ha viszont ezeket korán felismerik, és helyesen kezelik, akkor könnyen és gyorsan lehet rajta segíteni.


Jenny Gordon, a NICE programfejlesztési csoportjának elnöke az AFP hírügynökségnek így nyilatkozott: "Az a tapasztalatunk, hogy a szülők későn, gyakran vonakodva keresik fel a gyermekorvosukat, és zavarban vannak, talán még szégyellik is, hogy gyermekük székrekedéssel küszködik. A mi feladatunk, hogy az embereket megismertessük ezzel a témával, és bátran beszéljünk róla, mert ez a probléma a gyermek életének minden területére kihathat. Ezért volt égető szükség a kiadvány elkészítésére, ami remélhetőleg sok gyermeknek nyújt majd segítséget."


Tippek a szorulás leküzdésére


A szorulás tünetei közé tartozik az étvágytalanság, a heti háromszori alkalomnál ritkább székletürítés, a piszkos alsónemű, a nehezen kinyomható, nagydarab, vagy apró "nyúlbogyó-szerű" széklet, a fájdalmas, erőlködéssel járó székletürítés.


A program 0-18 éves gyermekekre és fiatalokra koncentrál. A szorulással küzdő gyermekek szüleinek, gondozóinak azt ajánlja, hogy először is orvosi vizsgálattal ellenőriztessék, hogy nincs-e bélcsavarodása vagy bélelzáródása a gyermeknek!


Ezután hashajtó felírása javasolt, aminek megfelelő adagolása nagyon fontos. "Egy héten keresztül kísérjük figyelemmel, hogy hat-e a hashajtó, ha szükséges, emeljük az adagot!" - javasolja a NICE.


Ha az akadály megszűnt, folytassuk a hashajtóval való kezelést addig, míg a széklet rendszeressé nem válik! Ezt csináljuk egy pár hónapon keresztül, és fontos, hogy a gyermeket többször vizsgáltassuk meg ezalatt, hogy nem alakult-e ki nála elzáródás! Ha ez a kezelés azonban nem segít, forduljunk szakemberhez!


A NICE szerint a diétázás, mint kezelés nem javasolt, viszont fontos, hogy a gyermek minél több lédús ételt és sok vizet fogyasszon. A szülőknek türelmesnek kell lenniük gyermekükkel, és székelési szokásaikkal, és rá kell venniük őket, hogy szánjanak elég időt erre. Érdemes naplót vezetni arról, hogy mikor volt széklet, és dicsérjük meg a gyereket, ha használta a wc-t - ajánlj a szervezet.