Már nagyon korán felismerhető lehet az autizmus a vizeletből

Vágólapra másolva!
Egy csütörtökön közzétett tanulmány szerint az újonnan felfedezett kémiai újlenyomat egyszerű vizeletvizsgálat kifejlesztését teheti lehetővé a gyermekkori autizmus kimutatására.
Vágólapra másolva!

Az autizmus és az ezzel összefüggő betegségek 1000-ből hat-hét embert érintenek. A tünetek egész életen át kitartanak, és nagyon különbözők lehetnek, de általában megromlott szociális készségek, ismétlődő cselekvések, érzelemkifejezési zavar és a fizikai intimitás kerülése jelentkezik. A betegségnek nincs ismert gyógymódja.


Az autizmushoz vezető tényezők általában már születéskor jelen vannak, de a rendellenességet nehéz diagnosztizálni, mert összekeverhető más viselkedési problémákkal. A gyermekeket jelenleg hosszadalmas eljárásokkal értékelik ki, amelyek a szociális interakciót, a kommunikációt és a képzelőtehetséget vizsgálják. 18 hónapos kor előtt ritkán születik megerősített diagnózis, és az esetek többségében később következik be.


Jó lenne már születés környékén felismerni a rendellenességet


A kutatók szerint egy kémiai marker lehetővé tenné a korai diagnózist, és nagymértékben segítene a kezelés időben való elkezdésében.


"A gyermekek terápiájának megkezdése nagyon fiatal korban óriási különbséget eredményezhet fejlődésükben" - nyilatkozta a kutatást vezető Jeremy Nicholson, az Imperial College London professzora. "Egy vizeletvizsgálattal lehetővé válna a szakemberek számára, hogy gyorsan azonosítsák az autista gyermekeket, és minél hamarabb segítsenek rajtuk." A kutató azonban azt is hozzátette, hogy egy ilyen vizsgálat kifejlesztése évekbe telhet.


Meglepő módon a kémiai ujjlenyomat kulcsa az emésztőtraktusban található. Az autizmusban szenvedő betegek jellemzően gasztrointesztinális rendellenességekben szenvednek, amelyek a bélrendszer eltérő bakteriális felépítéséből erednek.


A bélflóra lenyomata a vizeletben segíthet a korai diagnózisban


A Journal of Proteome Research szaklapban publikált tanulmány eredményei szerint az a mód, ahogyan a szervezet feldolgozza ezt az egyedi bélflórát, kémiai jelet hoz létre a vizeletben. A Dél-Ausztrália Egyetem kutatói Nicholson vezetésével spektroszkópiával elemezték három csoport 3-9 éves gyermek vizeletét: diagnosztizált autistákét, autisták testvéreit, és egy olya kontroll csoportot, akiknek nem fordult elő a családi kórtörténetében a betegség.


Mindegyik csoport egységes kémiai ujjlenyomattal rendelkezett, amely ugyanakkor eltért a másik két csoportétól.