Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A hétköznapi gyerek fejsérülések ritkán járnak agykárosodással

Vágólapra másolva!
A kisgyerekes szülők számára megnyugtató megállapítást tettek kanadai kutatók, akik szerint a kisebb, például esésből eredő fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél.
Vágólapra másolva!

Míg a felnőtteknél a fej ütődése, egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című szakfolyóiratban hétfőn közzétett vizsgálat eredménye szerint.


David Johnson, a Calgary Egyetem munkatársa csoportjával 18 ezer gyereksérülés adatait gyűjtötte össze nyolc év alatt. A gyerekek mindannyian sürgősségi orvosi ellátásra kerültek szerte Calgaryban, és diagnózisukban kisebb fejsérülés szerepelt. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a gyerekeknél nem jelentkezett emlékezetvesztés, és egy percnél hosszabb időre nem vesztették el eszméletüket.


A gyerekek közül senkinél nem jelentkezett az első vizsgálatot követő hat órán túl tudatzavart okozó agyi vérzés. Öt esetben fordult elő olyan, később jelentkező vérzés, amely tudatzavart viszont nem okozott, ez háromtízezrelékes arányt jelent.


A szakemberek megnyugtatják a szülőket, hogy amennyiben egy esés után, - melyben a gyerek beütötte a fejét -, nem hány, éber és közreműködő, akkor nincs ok aggodalomra későbbi agykárosodás miatt. Egyúttal hangsúlyozzák, hogy különösen a kisebb gyereket érdemes amint lehet orvosnak is megmutatni, hogy már az első tüneteket is megfelelően értékeljék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről