Összefüggés van a figyelemzavar és a növényvédőszeres gyümölcsök között

Vágólapra másolva!
Amerikai egészségügyi adatok újonnan készült elemzése összefüggést talált a gyerekek figyelemhiányos zavara és a gyümölcsöknél, zöldségeknél alkalmazott növényvédőszerek hatása között.
Vágólapra másolva!

A gyerekek különösen nagy egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a peszticidek miatt, mert testsúlyukhoz viszonyítva nagyobb terhelés éri őket ezekből a vegyszerekből - írja egy, a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című szakfolyóiratban hétfőn megjelent tanulmány.


A tanulmány egy korábbi - 2000-2004-es - kormányzati egészségügyi felmérés adatainak elemzésével készült. Az eredeti tanulmányban 1139, nyolc és tizenöt év közötti gyerek vett részt. Vizeletükben hatféle peszticid koncentrációját mérték, iskolai előmenetelükről, esetleges gyógyszerhasználatukról pedig szüleiket kérdezték ki.


A szakfolyóirat tanulmánya szerint a gyerekek 94 százalékánál kimutatható volt a szerek maradványa a vizeletből. Azoknál a gyerekeknél, akiknek vizeletében nagyobb koncentrációt mértek ezekből az anyagokból, nagyobb eséllyel fordult elő figyelemhiányos zavar (ADHD).


A kutatók nem vizsgálták, hogy étellel, ivóvízzel vagy belégzéssel jutott-e a gyerekek szervezetébe a vegyszer. Maryse Bouchard kutatásvezető, a Montreali Egyetem munkatársa szerint organikusan termesztett növények fogyasztásával oldató meg, hogy kevesebb peszticid jusson be szervezetünkbe. Egy, az Emory Egyetemen 2008-ban végzett vizsgálat szerint azon gyerekek vizeletében, akik organikus élelmet ettek, egy idő után nem volt kimutatható mennyiségű peszticid.