Erősebb az anyatejjel táplált csecsemő immunrendszere, mint a tápszereseké

Vágólapra másolva!
Az amerikai Illinois Egyetem kutatói összehasonlították az anyatejjel és a tápszerrel táplált csecsemők fejlődését a bélrendszerükben aktiválódó gének meghatározásával. A vizsgálat rámutatott, hogy jelentős a különbség a különböző módon táplált kisbabák között.
Vágólapra másolva!

"Annak ellenére, hogy a kutatók igyekeznek az anyatejjel szinte azonos tápszert fejleszteni, mégis több száz gén kifejeződése különbözik az eltérő módon táplált csoportokban" - közölte Sharon Donovan professzor, a kutatás vezetője.


A testsúlygyarapodás és hasonló fejlődés ellenére az anyatej immunanyagokat is tartalmaz, amely megvédi a csecsemőket a betegségektől. A szájon át történő táplálás hatására az újszülött bélrendszere is változásokon esik át. Az anyatejre illetve tápszerre adott válasz azonban különbözik, az anyatej bioaktív komponensei meghatározóbbak ebben a változásban.


A tudósok azt még nem tudják, hogyan véd az anyatej a betegségektől, és hogyan befolyásolja a bélrendszer fejlődését, azonban a különbségeket megértve lehetőség lesz az anyatejhez még jobban hasonlító tápszer gyártására.


A kutatócsoport kifejlesztett egy jelölő géncsoportot, amelyet biomarkernek használtak az anyatejjel táplált gyerekeknél. Az új eljárással a bélrendszer egyes génjeinek kifejeződését vizsgálták huszonkét egészséges újszülöttben, közülük tizenkettőt anyatejjel, tízet tápszerrel tápláltak, majd a csecsemők székletével távozó bélsejtek génjeinek kifejeződését összehasonlították.


A bélsejtek 3 naponta megújulnak, ebben a folyamatban milliárdnyi új sejt képződik, látja el a szerepét és válik le a bélfalról. "Az újszülöttnek gyorsan kell alkalmazkodnia a szájon át történő táplálkozáshoz és emésztéshez. Ezzel együtt megkezdődik a baktériumok megtelepedése a bélrendszerükben, azonban a kórokozókat fel kell ismerni és küzdeni kell ellenük. A táplálék idegen fehérjéit is azonosítani kell, ám ezekre szükség van, nem kell ellenük immunválaszt kialakítani. Ha azonban a korai szakaszban valami félresikerül, az újszülöttben ételallergiák, irritábilis bélszindróma vagy éppen asztma alakulhat ki. Ezért is fontos a gyakori mintavétel a fejlődés ezen időszakában." - figyelmeztetett Sharon Donovan kutatásvezető.


A kutatásvezető szerint az eredmények fontosak lehetnek a klinikai gyakorlatban, mivel az anyatejjel tápláltak között a leggyakoribb aktiválódó génnek az oxigénhiányra adott sejtválaszban van szerepe. Az oxigénhiány az elsődleges oka a bélfal pusztulásával járó vastagbélgyulladás kialakulásának, amely vezető kórkép a koraszülött osztályokon. Az Egyesült Államokban évente 2500 új esetet regisztrálnak, 26 százalékos halálozási aránnyal.