A légszennyezés mértéke is hatással van a lombikprogramra

Vágólapra másolva!
A légszennyezést okozó anyagok magasabb szintje, különösen a nitrogén-dioxidé jelentősen ronthatja a lombikbébiprogramban résztvevő nőknél a sikeres terhesség valószínűségét - állapították meg az amerikai Penn State Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

A kutatásban 7403, első lombikprogramján résztvevő nő sorsát követték nyomon 2000 és 2007 között az Egyesült Államok keleti partvidékén.


A légszennyezést már számos korábbi tanulmány összefüggésbe hozta a halálozással, a szívbetegségekkel és más krónikus állapotokkal, továbbá szoros kapcsolatot mutattak ki a gyulladással és a vérrögképződéssel is. Ezek a tényezők azonban a termékenységet is befolyásolhatják." - mondta Dr. Duanping Liao, a Penn State Egyetem Orvosi Karának járványtan professzora.

A fosszilis tüzelőanyagok és a dízelolaj égése során nitrogén-dioxid és szálló por termelődik. A romló levegőminőség lombikbébiprogramra gyakorolt hatása függ a szennyező anyagoktól, azonban a nitrogén-dioxid és a szálló por következetesen csökkentette a sikeres terhességek számát.

Ezzel szemben az ózonszint emelkedése megnövelte a siker arányát, ennek magyarázata valószínűleg az, hogy ekkor a nitrogén-dioxid szintje csökken. A kutatók jelenleg tovább vizsgálják a légszennyezés emberi szaporodásra gyakorolt hatását.