Koraszülést okozhatnak a szájban lévő baktériumok

Vágólapra másolva!
A várandósok szájüregében található kórokozók hozzájárulhatnak a koraszüléshez - állapították meg az amerikai Case Western Reserve egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a kisbabák 12,7 százaléka koraszülöttként jön a világra, ez a szám az elmúlt 25 évben 36 százalékkal emelkedett. Az Infection and Immunity folyóirat áprilisi számában közzétett tanulmány rámutatott, hogy a méhen belüli fertőzés a koraszülés, a késői vetélés és a halvaszülés legfontosabb kiváltó oka. Sokáig azonban a hüvelyből felszálló baktériumokat tekintették felelősnek, de friss vizsgálatok feltárták, hogy a szájban található kórokozók is okozhatják a fertőzéseket.


Az emberi szájüregben körülbelül 700 baktériumfaj él. A terhességben gyakori fogínygyulladás megnöveli a kórokozók számát, így nagyobb az esély arra, hogy a véráramban a méhlepénybe is eljutnak. A vizsgálatban nyál- és lepedékmintákat injekcióztak vemhes egerek farkába, hogy meghatározzák, mely baktériumok képesek méhen belüli fertőzést okozni. A kutatók számos baktériumfajt azonosítottak, amelyek a szájüregben élnek, azonban a méhlepényben is megtelepülnek. A kísérlettel kimutatták, hogy ezek emberben is összefüggést mutatnak a szülés körüli szövődményekkel.


A tanulmányban arra is felhívták a figyelmet, hogy ez az első olyan kutatás, amely összefüggésbe hozza a szájüregi baktériumokat a méhen belüli fertőzéssel. A szakemberek úgy vélik, hogy a várandósok megfelelő fogászati gondozásával a szövődmények száma csökkenthető.