Sertésvírus nyomaira bukkantak egy gyermekoltásban

Vágólapra másolva!
Azonnali információkat kértek az európai gyógyszerügyi hatóság illetékesei a brit GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cégtől hétfőn, miután a gyerekek számára készült vakcinájában egy sertéseket megfertőző vírus nyomaira bukkantak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Gyógyszerügynökség közlése szerint az egyébként ártalmatlannak ismert vírustól származó DNS-t a Rotarix nevű, szájon át alkalmazott vakcinában találták, amellyel a hasmenéssel és hányással járó rotavírus-fertőzés ellen védik a gyerekeket.


"A megállapítás nem értelmezhető közegészségügyi fenyegetésként" - áll az ügynökség közleményében, amely szerint sem az nem tisztázott, hogy gondot jelent-e a vírus DNS-ének felbukkanása a vakcinában, sem annak forrása. A londoni székhelyű szervezet ezért sürgősen további információkat kért a gyártótól, amelynek vakcináját 2006-ban engedélyezték az Európai Unióban.


Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA hétfőn azt ajánlotta az orvosoknak, hogy átmenetileg függesszék fel a vakcina alkalmazását, helyette a Merck cég RotaTeq elnevezésű rotavírus-vakcináját használják a gyerekeknél. Ezt a vakcinát más módszerrel állítják elő, és eddig nem találtak benne a vírus jelenlétére utaló nyomot.


A vírustól származó DNS-re az FDA és a gyártó is rábukkant a vakcinában, ám az még nem tisztázott, hogy a teljes vírus vagy csak darabkái találhatók meg benne. "Úgy hisszük, hogy a termék biztonságos" - hangoztatta újságíróknak Margaret Hamburg, az FDA biztosa.


A Rotarixet szennyező vírus a sertés cirkovírus 1-es típusa, a PCV-1, amelyről nem ismert, hogy betegséget okozna; és megtalálható a mindennapi, gyakran fogyasztásra kerülő hústermékekben is.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint a rotavírus miatti kockázat meghaladja a PCV potenciális kockázatát, hiszen az előbbi miatt évente 500 ezer gyerek hal meg világszerte. "A WHO nem ajánl semmiféle változtatást a vakcina használatában a fejlődő országokban" - áll a közleményben.