Kétmillió kisbaba életét mentette meg egy ausztrál férfi vére

Vágólapra másolva!
A 74 éves James Harrison 56 év alatt több mint kétmillió kisbaba életét mentette meg extrém ritka vércsoportú vére segítségével. A férfi vérében olyan antitestek találhatók, amelyek megakadályozzák a súlyos vérszegénységgel járó Rhesus-betegségben szenvedő gyerekek halálát.
Vágólapra másolva!

Harrison számos anya számára tette lehetővé, hogy egészséges kisbabának adhasson életet, köztük saját lányának, Traceynek, aki édesapja vérének köszönhetően ma egy egészséges kisfiú édesanyja. A férfi 18 éves kora óta néhány hetente ad vért, ezt eddig összesen 984 alkalommal tette meg. Az első alkalom után úgy ítélték meg, hogy vére olyan különleges, hogy életét egymillió ausztrál dollárra biztosították. James Harrisont "aranykarú embernek" és "kétmilliós embernek" is elnevezték, vére segített az Anti-D injekció kifejlesztésében.


"Soha nem gondoltam arra, hogy abbahagyom a véradást" - mondta el a férfi a Daily Mail újságírójának. Harrison 14 évesen határozta el, hogy véradó lesz, miután mellkasi műtétjéhez összesen 13 liter vérre volt szüksége. "Három hónapig voltam kórházban. A vér mentette meg az életemet, így megfogadtam, 18 éves koromban én is véradó leszek."


Az első véradás után kiderült, hogy Harrisonnak ritka és életmentő antitestek vannak a vérében. Ebben az időben Ausztráliában több ezer újszülött halt meg évente a Rhesus-betegségben, mások pedig emiatt tartós agykárosodást szenvedtek. A betegség akkor jön létre, amikor az Rh-negatív édesanya magzata Rh-pozitív, ekkor ugyanis inkompatibilitás áll fenn.


Miután felfedezték ritka vércsoportját, Harrison részt vett az Anti-D vakcina kifejlesztésében. "Egymillió dolláros életbiztosítást kötöttek rám, így tudtam, hogy gondoskodnak majd a feleségemről, Barbaráról" - mesélte a férfi. "Nem féltem. Örültem, hogy segíthettem. Annyi papírt kellett aláírnom, hogy azt hittem, egész életemben ezt fogom csinálni."


Joy Barnes az egyik édesanya, akinek a férfi segített. Az asszony a Vöröskereszt sydney-i vérbankjában dolgozik és 23 éve ismeri Harrisont, azonban csak most vallotta be neki, hogy ő is egyike a számtalan anyának, akiken a férfi vére segített. Joynak két vetélése volt a negyedik, illetve ötödik hónapban, mielőtt kezelést kapott volna. "Nélküle soha nem lettem volna képes egészséges gyermeket szülni" - mondta el az asszony egy ausztrál tévéshow-ban. "Nem tudom, hogyan köszönhetném meg neki elégszer."


Harrison lánya, Tracey szintén megkapta az Anti-D injekciót, miután életet adott első kisfiának. A nő elmondta, büszke édesapjára a folyamatos véradás miatt, amelyet felesége halála után is folytatott.


"Egy héttel a feleségem halála után már ott voltam a kórházban és vért adtam" - emlékszik vissza a férfi. "Szomorú voltam, de az élet megy tovább és folytatnunk kell, amit elkezdtünk. Barbara odafentről figyel bennünket, így teszem tovább a dolgom." Harrison várhatóan ez év szeptemberében ad ezredszer vért.