Cinkkel megelőzhető a fülgyulladás?

Vágólapra másolva!
A legtöbb szülő tudja, hogy a középfül fertőzése a gyermekkor egyik leggyakoribb és legfájdalmasabb betegsége, mely a gyermekek háromnegyedét érinti. A kezelésre gyakran cinket javasolnak, amely már régóta szerepel a megfázás elleni harc eszköztárában.
Vágólapra másolva!

A cink nyomelem, vagyis a szervezetnek csak kis mennyiségben van rá szüksége. Sokak szerint erősíti az immunrendszert és segít legyőzni, valamint megelőzni a fertőzéseket, azonban nemrégiben elvégzett vizsgálatok során nem sikerült elegendő bizonyítékot találni a cink hatékonyságára.

A Cochrane Adatbázisban a múlt hónapban közzétett egyik tanulmány 10 különböző randomizált, placebókontrollos vizsgálat adatait hasonlította össze, melyek során gyermekeknek adagoltak cinktartalmú táplálékkiegészítőt egy hónapon át hetente egy alkalommal, a fülfertőzések megelőzésére. A tudósok nem találtak "meggyőző bizonyítékot" arra nézve, hogy ezek a gyermekek jobban jártak, mint azok, akik placebót kaptak.

Egy kivétel van: az alultáplált gyermekek, náluk egy másik vizsgálat szerint cinkpótlással valóban csökkenthető a középfül fertőzéseinek esélye. Egészséges gyermekek esetében azonban nem állt meg ez az összefüggés.

A szakértők szerint általánosságban a legjobb kezelés az enyhe fájdalomcsillapító adása és a várakozás, mivel a bakteriális eredetű fülfertőzések 85 százaléka magától gyógyul. Ha ez nem válik be és a tünetek néhány nap elteltével is fennállnak, antibiotikumra van szükség.