Több afrikai országban újra feltűnt a gyermekbénulás

Vágólapra másolva!
A gyermekbénulás (polio) több olyan afrikai országban is újra megjelent, ahol a betegséget korábban már kiirtották - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet a zimbabwei gyermek védőoltásról tartott konferencián.
Vágólapra másolva!

"Több polio-mentes országban is újra feltűnt a gyermekbénulás" - mondta el Luis Gomes Sambo, a WHO afrikai regionális igazgatója a konferencián. "A vad poliovírus megjelenése következtében kitörő gyermekbénulás-járvánnyal küzdő országok száma 13-ról 19-re emelkedett 2009-ben."

A konferencia célja a gyermekhalandóság csökkentése, illetve a kormányok ösztönzése arra, hogy növeljék a gyermekvédőoltások támogatását. "Nagyobb pénzügyi támogatásra van szükségünk, hogy a kormányoknak lehetősége legyen a védőoltások kifizetésére" - nyilatkozta az igazgató az AFP-nek.

Angola, Csád, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Nigéria is azok közé az országok közé tartozik, ahol a járványos gyermekbénulás - a WHO szerint a védőoltás hiánya következtében - terjedni kezdett. Az afrikai gyermekek körülbelül 74 százaléka kap jelenleg rutin védőoltást.