Szakmai ártalom: Nyílt seb tátongott éveken át a fodrász orrán

Vágólapra másolva!
Miután a belélegzett hajszálak éveken át irritálták Edwina Phillipson fodrász orrát, végül az orrsövénye elfertőződött és egy nyílt seb alakult ki rajta. A helyreállító műtétek után ma már csak maszkban dolgozhat.
Vágólapra másolva!

Edwina Phillipson, a northumberland-i fodrász nagyon kétségbeesett, mikor orrán egy múlni nem akaró nyílt seb keletkezett. 12 éve kezdték el irritálni az orrát a levegővel együtt az orrába jutó kis hajtörmelék darabok, mire ő vakarni kezdte a viszkető területet, a kis hajdarabok pedig lassan bejutottak a bőre alá, és az orrsövényen kialakult egy nyílt seb.


A folyamatos irritáció miatt a seb sosem tudott begyógyulni, ami fejfájást és légzési nehézségeket okozott. Maga a seb is folyamatosan fájt, hiszen a baktériumok szabadon bejutottak, és elfertőződött az orrsövénye. Az orvosok végül a jobb füléből vettek ki egy porcdarabot, amivel helyreállították az orrsövényét.


A műtét után választania kellett: vagy maszkban dolgozik, ami megvédi újjáépített orrát, vagy más szakma után néz. "Ezek nemcsak hajdarabok, hanem elhalt sejtek is, nagyon sokféle vegyszer található rajtuk, ami bejuthat a szervezetünkbe" - tette hozzá az 51 éves fodrász.


Phillipsonnak 35 év hajvágás után saját üzlete van, így megteheti, hogy maszkot visel. Régen a főnökei ezt nem engedték meg neki, mert "furcsán néz ki", és a vendégeket zavarhatja. Szerinte akár jogi lépéseket is lehetne tenni, hogy a munkáltatók belássák, veszélyes körülmények közt dolgoznak, és ez bárkivel és az övével hasonló eset bárkivel előfordulhat. "A vendégeim már megszokták és nagyon megértőek, ha elmagyarázom nekik, hogy miért hordok kék orvosi maszkot" - mondta Phillipson.