Vágólapra másolva!
Közel negyedmillió ember szenved asztmában Magyarországon, és ebből egyre több a kiskorú. Az asztma mellett a tüdő legelterjedtebb betegségeiről beszélt dr. Kádár László, a Pest megyei Tüdőgyógyintézet Gyermekosztályának főorvosa.
Vágólapra másolva!

Bár Magyarországon már az 1950-es évektől folyamatosan csökken a tbc-s páciensek száma, a baktériumok egy része már ellenállóvá vált a tbc elleni gyógyszerekkel szemben, így a kórokozókat jóval nehezebb elpusztítani, és a gyermekek is nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve.


A legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, de a megelőzés sokkal hatékonyabb eszköz a tüdőbetegségek megfékezésére. "Az asztmás gyermekeknél a vírusfertőzések, egyszerű megfázások, ködös, párás levegő, hosszútávfutás, és egyes allergiát okozó anyagok hatására hörgőszűkület jön létre, emiatt nehezen kapnak levegőt. Szerencsére ez a hörgőszűkület az esetek többségében hörgőtágító gyógyszerek hatására gyorsan csökken, vagy teljesen megszűnik" - mondta el a főorvos.


Másik gyakori betegség a gyermekek körében a krupp, más néven gégeszűkület. Jellegzetes tünete az ijesztő, ugatáshoz hasonló köhögés és nagyon hangos légzés rohamszerűen léphetnek fel. A betegség az esetek többségében jóindulatú, hamar lezajló, akut megbetegedés, tartós kezelést nem igényel. Oka elsősorban vírusfertőzés.


Mivel a csecsemők, illetve kisgyermekek légútjai jóval szűkebbek, mint a felnőtteké, már kisebb gége elváltozás is súlyosan gátolhatja a levegővételt. Hosszú hónapokat, akár éveket tölthetnek az intenzív osztályon. Kezelésük során altatásban tartják őket, ezalatt pedig szívműködésüket, testhőmérsékletüket és vérnyomásukat is folyamatosan ellenőrzik, és milliliter pontossággal adagolják számukra az altatáshoz szükséges gyógyszereket.


Az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a Tüdő Évének nyilvánította.