A krónikus arcfájdalom diagnózisa és kezelése

Vágólapra másolva!
Krónikus arcfájdalomról akkor beszélhetünk, ha a fülben és környékén a fájdalom állandósul, cseng a fülünk, a száj mozgatásakor kattogó vagy pattogó hangok jelentkeznek, nem szűnik a fej-és nyakfájás, illetve a száj csak korlátozott mértékben nyitható.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, érdemes felkeresni a fogorvost, mivel ezek a tünetek állkapocs-izületi rendellenességekre (TMD) utalhatnak. A TMD az állkapocs izületét és az arcizmokat érintő problémákra utal. Fontos megérteni, hogy a TMD nem egy bizonyos betegség, inkább egy általános, összefoglaló fogalom az állkapocs izületének elváltozásaira.


A TMD-vel összefüggésbe hozott fájdalmat okozhatja az arcüreg megbetegedése, fogfájás, az állkapocs direkt érintettsége, hosszas fogcsikorgatás, stressz miatti izomfeszülés, izületi kopás, daganat, vagy kezdődő ínybetegség. A tünetek jelentkezhetnek az arc, a fej vagy az állkapocs egyik, vagy mindkét oldalán.


Szájüregi, koponya- és nyakizom-vizsgálatokkal, röntgennel a fogorvosok általában be tudják azonosítani a krónikus fájdalom okát, és megfelelő kezelést tudnak javasolni.


"A vizsgálat során fel kell tárni a beteg teljes anamnézisét: számítógéppel meg kell mérni az izomaktivitást (EMG), szonográfiás vizsgálattal meghallgatni és rögzíteni az izület által kiadott hangokat" - mondta Dr. Alexandra George, fogorvos, aki már sok TMD-s beteget kezelt.


A diagnózistól függően a fogorvos specialistához utalhatja be a beteget kezelésért, mely többféle opcióból állhat: izomlazítók, stresszcsökkentő gyakorlatok, harapásbeállítás, fizikoterápia, hiányzó fogak pótlása.