Köhögés alapján ismeri fel a betegséget a mobil

Vágólapra másolva!
A mobiltelefonba történő köhögés hamarosan feleslegessé teheti az orvos felkeresését. Amerikai és ausztrál kutatók egy speciális szoftver segítségével megpróbálták diagnosztizálni a megfázást, az influenzát, a tüdőgyulladást és más légzőszervi betegségeket.
Vágólapra másolva!

"Nem is értem, miért nem mértük eddig a köhögést" - mondta el Suzanne Smith, a köhögésazonosító szoftvert kifejlesztő cég munkatársa. A vállalat nemrég megkapta a Gates Alapítvány támogatását, hogy fejlődő országok számára kifejlessze a szoftvert. "Ez a leggyakoribb tünet, amellyel a betegek orvoshoz fordulnak és még mindig az orvosokra és nővérekre, továbbá a XIX. század módszereire támaszkodunk."


Egy átlagos köhögés mindössze a másodperc negyedrészéig tart, azonban a levegő, a mikrobák és idegen részecskék gyors, robbanásszerű kiáramlása jellegzetes információkkal szolgál a szervezet egészségi állapotáról. Az orvosok a köhögéseket általában száraz és nedves kategóriákba sorolják, ezek alkategóriái a produktív és az improduktív köhögés, amely a nyák termelődésére vonatkozik. A legtöbb egészségügyi dolgozó meg tudja különböztetni a két kategóriát és mindkettő jellegzetes felvilágosítást ad, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzésről van-e szó.


A Massachusetts állambeli Bedfordban székelő cég tudósai szerint azonban a köhögésben ennél sokkal több információ rejtőzik, ezt a köhögés során hallható specifikus hangok elemzésével szeretnék meghatározni. Minden köhögésnek meghatározott szerkezete van. A kezdeti belégzés a levegő gyors beáramlása a tüdőbe, majd következik az első halk levegőkiáramlás, amely körülbelül 50 milliszekundumig tart. Az utolsó 100-150 milliszekundum során jönnek létre a jellegzetes hangok, amelyek segítségével az orvosok és nővérek távolról is diagnosztizálhatják a megfázást vagy a súlyosabb tüdőgyulladást.


Még korlátozott mennyiségű adat ismeretében is el lehet különíteni az egészséges ember akaratlagos köhögését a betegek akaratlan köhögésétől. Az egészséges emberek hangosabban köhögnek, körülbelül 2 százalékkal hangosabban, mint a betegek. Az első hangkitörés után a köhögés rendkívül összetetté válik. A hangszalagok megrezegnek és a tüdőben, a garatban és az orrüregben található nyák más-más hanghullámokat nyel el, miközben saját hangjait bocsátja ki. A nyák hangjai zömében a szájból hallhatók, azonban szerepet játszik a fej, a nyak és a mellkas is. Ha a diagnózis már rendelkezésre áll, a köhögés hangzása elárulja az orvosnak, mennyi folyadék van a páciens tüdejében.


Ahhoz, hogy végleges diagnózis születhessen, több adatra van szükség. A tudósok eddig több tucat beteg köhögését rögzítették az egyik helyi kórház sürgősségi osztályán. A jellegzetes hangok és a különböző betegségek közötti összefüggések teljes feltárására körülbelül ezer köhögésmintára lesz szükség. Az adatok segítségével a tudósok minden légzőszervi betegségre jellemző hangprofilt hoznak létre, figyelembe véve a páciens életkorát, testsúlyát, nemét és más, a köhögést befolyásoló tényezőket. Amikor a páciens köhög, a hangot le lehet futtatni egy számítógépen, amely összehasonlítja az ismert hangprofilokkal, így a diagnózis néhány másodperc alatt igazolható. A szoftver a jövőben valószínűleg mobiltelefonos alkalmazásként is elérhető lesz, iCough néven.


Nem csak Smith és munkatársai kaptak azonban támogatást a Gates Alapítványtól a köhögés vizsgálatára. Udantha Abeyratne, az ausztráliai Queensland Egyetem kutatója hasonló szoftvert fejlesztett ki, amely akár egy mp3 lejátszóval rögzített köhögést is képes elemezni.


Jaclyn Smith, a Manchesteri Egyetem orvosa évek óta tanulmányozza a köhögést. Nagyon érdekesnek tartja a kutatást, de úgy véli, a specifikus hangok megfejtése nehéz lesz. "Nem vitatom, hogy az egyes emberek köhögése nagyon eltérő lehet" - nyilatkozta Smith. "De nagyszerű lenne, ha találnának olyan paramétereket, amelyek felhasználhatók a diagnózis felállításához. Ezáltal javulna a diagnosztizált betegek aránya és több ember férne hozzá az egészségügyi ellátáshoz."