Vakok helyett lát a konyhában a speciális szkenner

Vágólapra másolva!
Hamarosan nagy segítséget kapnak a vak emberek Svájcban a konyhai műveletekhez, mivel egy új hangos-beszélő eszköznek köszönhetően - mely képes arra, hogy felismerjen körülbelül 50 000 terméket - a jövőben már nem lesz probléma, hogy megkülönböztessék a gyümölcskonzervet a raviolitól.
Vágólapra másolva!

"Ez szinte nélkülözhetetlen egy olyan vak személynek, aki függetlenül szeretne élni" - nyilatkozta a svájci Vakok Egyesületének szóvivője, akik majd az eszközt forgalmazni fogják. "Magam is vak vagyok, így tudom, hogy ha a konyhában ki akarsz nyitni egy doboz raviolit anélkül, hogy megkockáztatnád azt, hogy a gyümölcskonzervet kezded el bontani, akkor ez a berendezés feltétlenül szükséges lesz." - mondta Martin Mischler.


A szkenner, mely beszédszintetitzátort használ, megjelenésében és méretében olyan, mint egy kisméretű tévé-távirányító. Képes leolvasni 50 000 termék vonalkódjait, amelyeket az egyik svájci kereskedelmi lánc forgalmaz, akik együttműködtek az eszköz fejlesztésénél.


"A jövőben azt is el tudjuk képzelni, hogy a szkenner megmondja az árat vagy éppen a lejárati dátumot" - mondta Mischler. Az unió további vállalatokkal tárgyal, hogy a szkenner szélesebb termékskála felismerésére legyen alkalmas, mely márciustól lesz elérhető 333 eurós áron.