"Időzített bomba ketyeg a szájukban"

Vágólapra másolva!
Hazánkban is egyre népszerűbb a fogbeültetés, elterjedtebb nevén a fogászati implantáció. Azonban sok fogorvos megfelelő gyakorlat nélkül, nem megbízható technológiával dolgozik, ami miatt egyre gyakoribbak az elrontott implantációs esetek. Ráadásul a nem megfelelő betegtájékoztatás miatt sokan nem veszik észre, ha az implantátum nem megfelelő, mert nem ismerik fel a tüneteket: valójában időzített bomba ketyeg a szájukban.  
Vágólapra másolva!

"Azt gondolva, hogy a tünetek természetes velejárói a beavatkozásnak már csak akkor mennek fogorvoshoz, amikor rendszerint késő. Ha valaki a fogászati implantációt követően vérzést, fájdalmat, kellemetlen leheletet vagy rossz szájízt érez, azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek nagyobb bajok tünetei lehetnek" - figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos - fog- és állcsont sebész, az elrontott és speciális implantációk szakértője.


Probléma esetén a hibás implantátumot a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani, ellenkező esetben napról napra csökkenhet az értékes csontszövet, de rosszabb esetben akár komolyabb következmények is előfordulhatnak.


Mi lehet az oka, hogy nem sikerül a beültetés?


Az implantátummal kapcsolatos problémáknak három oka lehet: a hibás tervezés és elrontott sebészi technika, a nem megfelelően kiválasztott implantátum, de a páciensek maguk is felelősek lehetnek.


A hibás tervezés és kivitelezés folytán az implantátum kerülhet rossz helyre, vagy rossz szögben az állcsontba, de gondot okozhat a rossz minőségű vagy éppen kevés csont is, mellyel a szakember nem számol kellően.


Az egyik legtöbb problémát a nem megfelelő implantátumok okozzák. Sok új gyártó és új technológia jelenik meg évről évre, melyekről nagyon kevés klinikai tapasztalat áll rendelkezésre. Csak széles körben ismert és jól bevált implantátumot javasolt választani, mert azok kiforrott technológiára épülnek és már csak azért is, mert elterjedt, szinte bárhol tudják kezelni, ha baj van.


Azonban a betegeknek is nagy a felelősségük abban, hogy a beültetett műgyökér, és az arra felépített fogpótlás akár évtizedekig szolgáljon: komolyan kell venni és be kell tartani a higiénés szabályokat és évente el kell menni orvosi ellenőrzésre.


Mindezek figyelembevételével a komplikációk kockázata elhanyagolható mértékre csökkenthető. Ezért nagyon körültekintően kell orvost és technológiát választani, és be kell tartani a fogápolási szabályokat. És ha valaki bármilyen rendellenességet észlel, azonnal forduljon szakemberhez.